Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Mihailo Podoļaks: Jebkura vienošanās ar Krieviju būtu līdzvērtīga darījumam ar velnu (6)

Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska padomnieks Mihailo Podoļaks
Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska padomnieks Mihailo Podoļaks Foto: AP/Scanpix

Parakstīt vienošanos ar Krieviju, lai apturētu karu Ukrainā, būtu tas pats, kas parakstīt līgumu ar velnu, intervijā ziņu aģentūrai Associated Press (AP) sacīja Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska padomnieks Mihailo Podoļaks. Viņš arī atzīst, ka uz Ukrainu pieaug spiediens, lai tā censtos izbeigt vairāk nekā divus gadus ilgušo karu.

Vienošanās [par pamieru] tikai nodrošinātu Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam laiku, lai stiprinātu savu armiju un uzsāktu jaunu, potenciāli vēl vardarbīgāku kara posmu, intervijā aģentūrai AP sacīja Mihailo Podoļaks.

“Ja jūs vēlaties parakstīt vienošanos ar velnu, kurš jūs pēc tam ievilks ellē, tad, lūdzu, parakstiet. Tāda ir Krievija,”

sacīja Podoļaks, atbildot uz jautājumu par izredzēm noslēgt pamieru.

“Ja jūs šodien parakstīsiet līgumu ar Krieviju, ka karu nezaudēsiet un nebūsiet juridiski atbildīgi par masu noziegumiem, tas nozīmēs, ka jūs esat parakstījuši sev biļeti kara turpināšanai citā mērogā, ar citām iesaistītajām pusēm un ar citu nogalināto un spīdzināto cilvēku skaitu,” viņš teica.

Šāds viedoklis valda visā Zelenska nometnē un atspoguļojas arī ukraiņu vidū. Taču tas arvien vairāk saskaras ar Rietumu spiedienu, jo Kijivai jārēķinās ar sarežģītiem apstākļiem frontē pret lielāku un labāk apbruņotu Maskavas armiju, kā arī ar neskaidrībām par Ukrainas tuvākā sabiedrotā – ASV – politiskā atbalsta līmeni nākotnē.

Šķiet, ka nogurums no kara mazina arī ukraiņu morāli, kuri ir saskārušies ar pastāvīgu bombardēšanu, elektrības padeves pārtraukumiem un tuvinieku zaudēšanu.

Kijivas Starptautiskā socioloģijas institūta veiktā aptauja liecina, ka to ukraiņu skaits, kuri iebilst pret teritoriālu piekāpšanos Krievijai apmaiņā pret mieru, turpina samazināties. Jūlijā tas bija 55%, bet decembrī – 74%.

Pat Zelenskis pirmo reizi kopš 2022. gada pilna mēroga iebrukuma izteica vēlmi risināt sarunas ar Krieviju, uzsverot, ka Maskavai vajadzētu nosūtīt delegāciju uz nākamo pasaules miera samitu, kas gaidāms novembrī.

Taču Podoļaks uzskata, ka vienošanās tagad tikai aizkavēs vēl lielāku vardarbību nākotnē.

“Jā, tā var būt konflikta iesaldēšana uz noteiktu laiku. Bet tas nozīmē, ka Krievijas Federācija strādās pie savām kļūdām un atjaunos savu armiju,” viņš teica. “Agresorvalsts nav ieradusies Ukrainā, lai parakstītu miera līgumu. Tās ir muļķības!”

Ilgtermiņa mieru, kas būtu izdevīgs Ukrainai, nodrošinātu pastāvīga Krievijas militārās varas samazināšanās, ko varētu panākt ar “trim instrumentiem”, kurus bieži piemin Zelenskis: lielāku militāro atbalstu, efektīvākām ekonomiskajām sankcijām un diplomātisko spiedienu, lai izolētu Krieviju.

Tikai dažas valstis pavērsienus ASV prezidenta vēlēšanās vēro tik uzmanīgi kā Ukraina. Taču Zelenskis ir pārliecināts, ka viņa valdība ir nodibinājusi labas attiecības ar abām ASV vēlēšanu pusēm, sacīja Podoļaks.

“Ukrainai ir labas attiecības... gan ar Republikāņu partiju, gan ar Demokrātu partiju,” viņš skaidroja. “Runa nav par personīgām attiecībām, tikai par kandidātu un līderu līmeņiem. Tas ir jautājums par institucionālajām attiecībām starp ASV partijām un Ukrainas partijām un institūcijām.”

Daži vadošie republikāņu politiķi, tostarp Donalda Trampa viceprezidenta kandidāts, Ohaio štata senators Džeimss Deivids Venss, ir pauduši atbalstu svarīgā ASV militārā atbalsta Ukrainai pārtraukšanai, un Tramps bieži tiek attēlots kā labvēlīgs Krievijas līderim Vladimiram Putinam.

Tomēr Zelenskis uztvēra Trampa nomināciju kā iespēju un drīz pēc republikāņu nacionālā konventa viņam piezvanīja. Podoļaks apgalvoja, ka abu telefonsaruna bijusi pozitīva.

Runājot par Demokrātu partiju, Podoļaks teica, ka viņam ir “lielas simpātijas” pret prezidenta Džo Baidena administrāciju, neraugoties uz, viņaprāt, lēno lēmumu pieņemšanu Ukrainas jautājumā.

“Taču viņi pieņēma visus lēmumus, kas Ukrainai tā vai citādi bija nepieciešami: ieroču piegādes Ukrainai; papildu atļaujas triecieniem Krievijas Federācijas pierobežas teritorijās; globāls diplomātiskais un informatīvais atbalsts Ukrainai un tā tālāk.”

Neatkarīgi no tā, kura partija uzvarēs novembra vēlēšanās, Podoļaks apgalvoja, ka Ukrainai arī turpmāk būs ciešas attiecības ar ASV.

“Neatkarīgi no tā, kurš būs Baltā nama vadītājs, es neredzu scenāriju, ka būtu iespējams pārtraukt palīdzību Ukrainai,” viņš teica.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu