Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Ūdenslīdēji Baltijas jūrā atrod kuģa vraku ar 19. gadsimta šampanieša pudelēm

Foto: facebook.com/BALTICTECH

Polijas ūdenslīdēji Baltijas jūrā ir atraduši buru kuģi, kas, iespējams, nogrimis pirms vairāk nekā 150 gadiem – pilnībā piekrauts ar šampanieti.

Polijas ūdenslīdēji atklājuši Baltijas jūrā nogrimuša buru kuģa vraku, kurā joprojām atradās šampanietis un minerālūdens. Kuģis, iespējams, nogrima laikā no 1850. līdz 1876. gadam, piekrastes pilsētā Gdiņā netālu no Gdaņskas sacīja nirēju grupas “Baltictech” vadītājs Tomašs Stahura.

16 metrus garais buru kuģis atrodas aptuveni 20 jūras jūdzes (37 kilometrus) uz dienvidiem no Zviedrijas salas Ēlandes, vēsta Polijas ziņu aģentūra PAP.

Poļu ūdenslīdēju komanda sākotnēji domāja, ka 58 metru dziļumā atrastais vraks ir zvejas kuģis un tāpēc nav interesants, ziņoja ekspedīcijas vadītājs. Tomēr tagad jūlija vidū viņi vairākas stundas niruši pie nogrimušā kuģa un izdarījuši neticamu atklājumu: “Mēs ieraudzījām vairāk nekā 100 šampanieša pudeles un groziņus ar minerālūdeni māla pudelēs,” sacīja Stahura. “Droši vien esam atraduši īstu dārgumu,” viņš vēlāk rakstīja sociālajā tīklā Facebook.

“Baltictech” ir pārliecināti, ka šampanietis un ūdens no nogrimušā buru kuģa nav zaudējuši savu garšu un tos var dzert arī šodien. Tomēr pagaidām krava paliek jūras dibenā. “Baltictech” par savu atradumu ir informējusi Zviedrijas varasiestādes. Tagad ir jānokārto dokumenti, bet pēc tam krava tiks pacelta virs ūdens. “Tā tur ir gulējusi 170 gadus, lai tā tur guļ vēl kādu gadu,” sacīja Tomašs Stahura.

Zemūdens fotogrāfijās redzamas pudeles, kas klātas ar dubļiem un aļģēm. Pēc ūdenslīdēju teiktā, sākotnējā attēlu analīze atklāja, ka minerālūdens, iespējams, ir no Vācijas uzņēmuma “Selters”. “Pateicoties zīmoga formai un vēsturnieku palīdzībai, mēs zinām, ka ūdens sapildīts pudelēs laikā no 1850. līdz 1876. gadam, kas norāda uz iespējamo kuģa nogrimšanas periodu,” teica Stahura. Attiecībā uz šampanieti uz korķiem uzraksta paliekas norādīja uz pazīstamo franču uzņēmumu “Louis Roederer”, viņš pastāstīja ziņu aģentūrai DPA.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu