Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Apvienotā Karaliste izstrādās tāla darbības rādiusa raķetes, kas ļautu iznīcināt Krievijas kodolieročus (17)

Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Schutterstock.com

Lielbritānija gatavojas sākt izstrādāt tāla darbības rādiusa raķetes, kas varētu iznīcināt Krievijas taktiskos kodolieročus, kas palaisti uz Eiropu, laikrakstam “The Times” pavēstīja vairāki labi informēti avoti.

Viņi sacīja, ka raķešu aptuvenais darbības rādiuss būtu 2000 jūdžu jeb aptuveni 3200 kilometru. Tās varētu tikt izvietotas Vācijā, lai aizstātu amerikāņu ieročus, kurus ASV izvietos Vācijas teritorijā 2026. gadā. Kā norādīja viens no “The Times” avotiem, ASV raķetes būtu “vidusceļš”, līdz Eiropa atradīs savu risinājumu.

Lielbritānijas un Vācijas aizsardzības ministri 24. jūlijā Berlīnē notikušajā sanāksmē apsprieda kopīgu raķešu izstrādi, bet vēl nav nonākuši pie galīgā lēmuma, sacīja avots britu aizsardzības aprindās. Pēc viņa teiktā, Apvienotā Karaliste nav izlēmusi, vai tā sāks divpusēju partnerību ar Vāciju vai izvēlēsies raķešu izstrādi kopā ar Franciju, Itāliju, Poliju un Vāciju.

Tajā pašā laikā Apvienotā Karaliste uzskata, ka Krievija pazemina taktisko kodolieroču izmantošanas slieksni. To jo īpaši apliecina nesenie Krievijas prezidenta Vladimira Putina un citu Krievijas amatpersonu paziņojumi. “Tā ir satraucoša tendence,” avots sacīja laikrakstam “The Times”.

Iepriekš Baltais nams paziņoja, ka 2026. gadā ASV sāks “sporādiski” izvietot tālās darbības rādiusa ieročus Vācijā. Kā vēsta “Deutsche Welle”, Vācijai pirmo reizi kopš Aukstā kara būs ieroču sistēmas, kas spēs sasniegt Krievijas teritoriju.

Vācijas kanclers Olafs Šolcs uzsvēra, ka ASV tālās darbības rādiusa raķetes ir atturēšanas līdzeklis, “lai neizceltos karš”. Berlīne ir gatava atteikties no šāda lēmuma, bet tikai tad, ja Krievija izbeigs militārās operācijas Ukrainā, sacīja Šolcs.

Savukārt Kremlis paziņoja, ka Krievijai ir atturēšanas potenciāls gadījumā, ja ASV Eiropā izvietotu tāla darbības rādiusa raķetes, taču Krievijas raķetēm būtu jābūt notēmētām uz ES valstu galvaspilsētām. Krievijas Ārlietu ministrija neizslēdza, ka Krievija izvietos “kodolieročus nest spējīgas” raķetes, reaģējot uz ASV rīcību.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu