Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

"Vecāku alianse" iebilst pret narkotiku dekriminalizāciju (2)

Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Farion_O/Shutterstock

Biedrība "Vecāku alianse" iebilst pret narkotiku dekriminalizāciju, uzskatot, ka dekriminalizācija problēmu ne tikai nemazinās, bet tieši otrādi - vairos narkotiku lietošanu jauniešu vidū un vairos vecāku bezspēcību.

Biedrība piektdien medijiem izplatītā ziņojumā norāda, ka viņi ar satraukumu raugās uz diskusiju un valsts amatpersonu ierosinājumiem, kuri paredz aizliegto nelegālo narkotisko vielu lietošanas dekriminalizāciju jauniešu vidū.

"Vecāku alianses" pārstāvji uzskata, ka primāri būtu jārada atbalsta pasākumi vecākiem un bērniem, kuri vēlas no atkarībām atbrīvoties - gan konsultāciju, gan ierastās vides nomaiņas iespējas, gan uzraudzība un ārstēšana. Savukārt aizliegto vielu lietošanas dekriminalizācija vecākiem radītu vēl mazāk iespēju cīnīties ar pieaugošo sērgu.

Kritiku neizturot arī arguments, ka dekriminalizācija nav legalizācija. Tā neapšaubāmi ir aizliegto vielu legalizācija, jo sāk darboties princips, - kas nav aizliegts, tas ir atļauts, turklāt vecākiem tiktu liegts būtisks audzināšanas instruments un arguments, uzskata biedrība, norādot, ka administratīvās atbildības gadījumā nepilngadīgie var tikt atbrīvoti no soda.

Tāpat viņi nepiekrīt aizliegto vielu lietošanas dekriminalizācijai tā iemesla dēļ, ka sods vienmēr bijis līdzeklis, lai kādu vai kādus atturētu no pārkāpuma izdarīšanas. Tā allaž ir bijusi viena no soda piemērošanas funkcijām, neatkarīgi no tā, vai tas būtu pārkāpums ģimenē vai valstī. Turklāt visvairāk no pārkāpuma izdarīšanas attur tieši soda neizbēgamība.

Vienlaikus vecāku biedrība uzsver, ka valsts pārvalde, īstenojot noteiktu soda politiku, ļoti skaidri signalizē sabiedrības pārstāvjiem, kuras iedzīvotāju rīcības uzskata par labām un atbalstāmām, bet kuras - par nosodāmām.

Tāpēc biedrībā uzskata, ka, dekriminalizējot aizliegto narkotisko vielu lietošanu jauniešu vidū, tiek atbalstīta apzināti kaitnieciska darbība, kas būtiski pasliktinās bērnu un jauniešu fizisko un psihisko veselību.

Tāpēc biedrības pārstāvji ierosina noteikt krietni bargākus sodus par narkotiku izplatīšanu, glabāšanu un ražošanu.

Tāpat esot jārod papildu resursi, lai stiprinātu iekšlietu struktūras cīņā ar narkotiku tirdzniecību, īpaši izglītības iestādēs un izglītojamo vidū, kā arī izglītības programmā esot jāievieš mācību programma par narkotisko un citu atkarību izraisošo vielu ļaunumu un par iespējām no tām izvairīties.

Biedrība piedāvā izveidot atbalsta tālruni bērniem un vecākiem, lai būtu iespēja saņemt bezmaksas speciālistu konsultāciju un atbalstu, kā arī būtu nepieciešams rast budžetā finansējumu kvalitatīva un kompleksa rehabilitācijas pakalpojuma nodrošināšanai bērniem, kuri cīnās ar atkarībām, un viņu vecākiem.

Kā vēstīts, Veselības ministrija akceptējusi Tieslietu ministrijas izstrādātu priekšlikumu, kas paredz, ka jaunieši par narkotiku lietošanu vairs netiktu krimināli sodīti. Veselības ministrija to kopā ar citiem priekšlikumiem virzīs izskatīšanai Saeimas komisijā rudenī.

Iepriekš "Jauno vienotību" pārstāvošā Ministru prezidente Evika Siliņa atzina, ka atbalsta ieceri dekriminalizēt narkotiku lietošanu jauniešu vidū. Tāpat ieceri atbalsta valdībā pārstāvētā partija "Progresīvie", kā arī iekšlietu resors.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu