Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Baltkrievijā uz nāvi notiesātais vācietis lūdz Lukašenko viņu apžēlot (2)

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko
Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP

Baltkrievijā uz nāvi notiesātais Vācijas pilsonis Riko Krīgers televīzijas ēterā lūdzis diktatoru Aleksandru Lukašenko viņu apžēlot, vēsta vietējie mediji.

30 gadus vecais Krīgers ir notiesāts pēc Baltkrievijas kriminālkodeksa pantiem slepenā prāvā, kas notika jūnija beigās, ziņoja cilvēktiesību centrs "Vjasna".

"Es ļoti ceru, ka prezidents Lukašenko man piedos un mani apžēlos," Baltkrievijas sabiedriskās televīzijas ēterā sacīja Krīgers.

Viņš arī apgalvoja, ka 2023.gada oktobrī Ukrainas pārstāvji viņam lūguši nofotografēt militāros objektus Baltkrievijā un ka viņš pēc Ukrainas puses rīkojuma uz dzelzceļa līnijas netālu no Minskas novietojis spridzekli.

"Es dziļi nožēloju to, ko izdarīju, un es jūtos atvieglots, ka nav cietušo," viņš sacīja, piebilstot, ka Vācijas valdība viņu ir "pametusi".

Kā norāda "Vjasna", Krīgera profilā vietnē "LinkedIn" teikts, ka viņš bijis mediķis Vācijas Sarkanajā Krustā, kā arī apsardzes darbinieks ASV vēstniecībā Berlīnē.

Kā piektdien sacīja Vācijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Katrīna Dešauere, "diemžēl Baltkrievijā ir ierasta prakse šādā veidā parādīt cilvēkus videoierakstos vai televīzijā, un mēs, protams, esam ļoti nobažījušies, ka šāda izrādīšana lielā mērā aizskar cilvēka cieņu".

"Mēs varam vienīgi aicināt Baltkrievijas vadību pārtraukt šo praksi," žurnālistiem sacīja ministrijas pārstāve.

"Mēs ieslodzītajam sniedzam konsulāros pakalpojumus un esam ļoti nobažījušies par viņa lietu," pauda Dešauere, piebilstot, ka "mēs kā valdība principiāli noraidām nāvessodu jebkādos apstākļos".

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu