Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Lielā septiņnieka valstu finanšu ministri sola panākt superbagātnieku aplikšanu ar nodokļiem

Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Maryna Pleshkun/Shutterstock

Lielā septiņnieka (G20) valstu finanšu ministri piektdien sanāksmē Riodežaneiro pieņēma deklarāciju, kurā solīja kopīgi strādāt, lai panāktu, ka superbagātnieki maksā nodokļus.

Divu dienu sanāksmē Riodežaneiro, kur novembrī notiks G20 samits, dominēja temats par miljardieriem, kas izvairās no noodkļiem.

Iniciatīva panākt, lai bagātnieki maksātu nodokļus, ir svarīga prioritāte Brazīlijas kreisajam prezidentam Luīsam Ināsiu Lulam da Silvam, kurš šogad vada G20.

Lula bija cerējis panākt vienošanos par minimālo nodokli bagātajai elitei, bet sanāksmes noslēguma paziņojums ir kompromiss jautājumā, kas sasķēlis G20 dalībvalstis.

"Ar visu cieņu pret nodokļu suverenitāti mēs centīsimies sadarboties, lai nodrošinātu, ka indivīdi ar ultraaugstu neto vērtību tiek efektīvi aplikti ar nodokļiem," teikts paziņojumā.

"Bagātības un ienākumu nevienlīdzība grauj ekonomisko izaugsmi un sociālo kohēziju un saasina sociālo neaizsargātību."

Brazīlijas finanšu ministrs Fernandu Adads sacīja, ka "no morāles viedokļa ir svarīgi, ka 20 bagātākās valstis uzskata, ka mums ir problēma - progresīva aplikšana ar nodokļiem nabadzīgajiem, nevis bagātajiem".

ASV un Vācija noraidīja vajadzību pēc globālas vienošanās par miljardieru aplikšanu ar nodokļiem. Šādu iniciatīvu tomēr atbalsta Francija, Spānija, Dienvidāfrikas Republika, Kolumbija un Āfrikas Savienība.

Svarīgākais
Uz augšu