Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Deg rugāji, siena ruļļi un tehnika: pieaug ar ražas novākšanu saistīto ugunsgrēku skaits

Siena ruļļi.
Siena ruļļi. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Turpinoties aktīvai ražas novākšanai no laukiem, pieaug ar šiem darbiem saistīto ugunsnelaimju skaits - Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) dienu no dienas saņem izsaukumus, ka deg labības rugāji, siena ruļļi un lauksaimniecības tehnika.

Kā informēja VUGD, abi aizvadītajā diennaktī platības ziņā lielākie ugunsgrēki bija saistīti ar ražas novākšanu.

Jēkabpils novada Variešu pagastā piektdien dega labība un rugāji septiņu hektāru platībā, bet Dobeles novada Auru pagastā dega labības rugāji trīs hektāru platībā.

Ugunsgrēku skaitu lauksaimniecības nozarē un to postošās sekas iespējams mazināt, ievērojot piesardzību, apzinoties iespējamos riskus un tos savlaicīgi novēršot, piemēram, transportlīdzekļu dzinēju izplūdes caurules ir jāaprīko ar dzirksteļu slāpētājiem un jāuzrauga, lai dzinēja kolektora un izplūdes caurules savienojuma starplikās nebūtu plīsumu un bojājumu. Šādā veidā tiek samazināts risks, ka dzirksteles iekļūs sausajos salmos, sienā vai graudos un tos aizdedzinās.

VUGD norāda, ka degoši labības un rugāju lauki ir tikpat bīstami kā kūlas ugunsgrēki, jo tajos var ciest un iet bojā cilvēki, kā arī liesmas var pārmesties uz lauksaimniecības tehniku, citiem transportlīdzekļiem un ēkām, tāpēc ir svarīgi ievērot piesardzību, lai novērstu šādu ugunsgrēku izcelšanos.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu