Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Krievijas aizsardzības ministrs sūdzējies Pentagona šefam par “slepeniem Ukrainas plāniem”, kas varot kaitēt attiecībām ar ASV (25)

Krievijas aizsardzības ministrs Andrejs Belousovs
Krievijas aizsardzības ministrs Andrejs Belousovs Foto: AFP/SCANPIX

Krievijas Aizsardzības ministra Andreja Belousova un Pentagona vadītāja Loida Ostina 12. jūlijā notikušās telefonsarunas iemesls esot bijusi iespējamā Ukrainas gatavošanās kādai “slepenai operācijai”, tā, atsaucoties uz vārdā neminētiem avotiem, raksta “The New York Times”.

Saskaņā ar laikraksta vēstīto Belousovs esot teicis Ostinam, ka Krievijai esot dati par operācijas gatavošanu un ka tā varētu tikt veikta ar Pentagona ziņu. Krievijas ministrs vaicājis, vai Vašingtona tiešām par to ir informēta un vai tā saprot, ka tas varētu novest pie Krievijas un ASV attiecību saasināšanās.

“The New York Times” avoti apgalvo, ka Pentagonu šis paziņojums “pārsteidzis”, jo tas neko nezināja par šādiem plāniem. Tajā pašā laikā Vašingtona uztvēra šo zvanu nopietni – pēc tam amerikāņi nosūtījuši Kijivai ziņojumu, kura jēga, pēc publikācijā teiktā, bija šāda: “Ja jūs patiešām gatavojaties kaut ko tādu darīt, jums to nevajadzētu darīt.”

Publikācijā nav precizēts, kāda tieši bija “slepenās operācijas” būtība.

Krievijas Aizsardzības ministrija un Pentagons oficiāli par pašu sarunu ziņoja 12. jūlijā, tūlīt pēc tās norises. Maskava paziņoja, ka “tika apspriests jautājums par drošības draudu novēršanu un iespējamās eskalācijas riska samazināšanu”, savukārt Vašingtona norādīja, ka “ir svarīgi saglabāt saziņas kanālus”.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu