Šodienas redaktors:
Baiba Cimoška

Latvijas valstspiederīgais plānojis izraisīt ugunsgrēku vienā no Kijivas ēkām (6)

Kijiva
Kijiva Foto: Elizabete Vizgunova-Vikmane/TVNET

Krievijas specdienesti savervētos Eiropas valstu iedzīvotājus nereti sūta īstenot kaitnieciskas aktivitātes ārpus viņu mītnes valsts, lai jauktu pēdas, atzina Valsts drošības dienestā (VDD).

Šonedēļ Ukrainas Drošības dienests (SBU) pavēstījis, ka SBU neitralizējis Krievijas diversantu grupu, kas Ukrainā, Polijā un Baltijas valstīs plānojusi dedzināt tirdzniecības centrus un citus objektus.

VDD apliecināja, ka cieši sadarbojas ar Ukrainas partnerdienestiem, regulāri apmainoties ar aktuālo informāciju par potenciāliem apdraudējumiem, tomēr dienests nekomentēja konkrēto gadījumu.

VDD atkārtoti vērsa uzmanību, ka Krievijas specdienestu organizētajām aktivitātēm pret Latviju un citām NATO dalībvalstīm ir tendence kļūt agresīvākām. Līdzās informatīvās ietekmes aktivitātēm Krievijas specdienesti aizvien biežāk organizē reālas kaitnieciskas darbības pret dažādiem objektiem NATO dalībvalstīs. Šādi gadījumi konstatēti arī Latvijā. Starp tiem var minēt, piemēram, Latvijas Okupācijas muzeja dedzināšanu un vandālismu pret latviešu leģionāriem veltīto piemiņas akmeni Džūkstē.

Krievijas specdienestu savervētie Eiropas valstu iedzīvotāji nereti tiek sūtīti veikt kaitnieciskas aktivitātes ārpus viņu mītnes valstīm. VDD vērtējumā, tas tiek darīts ar mērķi, lai darbības būtu grūtāk izsekojamas. Piemēram, vandālismā pret piemiņas akmeni Džūkstē, kas tika apliets ar sarkanu krāsu, bija iesaistīts Igaunijas un Krievijas dubultpilsonis, kuru VDD šā gada februārī aizturēja Pāternieku robežkontroles punktā.

Savukārt Latvijas valstspiederīgais, kuram šogad VDD izmeklēšanas rezultātā par spiegošanu tika piespriesta brīvības atņemšana uz 2 gadiem un 8 mēnešiem, Krievijas specdienesta uzdevumā bija devies arī uz Igauniju, lai uz NATO Kiberaizsardzības centra kompleksa sienas uzzīmētu grafiti. Tolaik pret Igaunijas valsts iestāžu informācijas sistēmām notika kiberuzbrukumi, un šī grafiti mērķis, VDD ieskatā, bija vairot nedrošību kaimiņvalstī.

Cits VDD sadarbībā ar Militārās izlūkošanas un drošības dienestu (MIDD) identificēts Latvijas valstspiederīgais savukārt bija devies uz Ukrainas galvaspilsētu Kijivu, lai kādas ēkas ventilācijas šahtā iemestu paštaisītu degmaisījumu nolūkā izraisīt ugunsgrēku. Šajā kriminālprocesā patlaban turpinās tiesvedība.

Kopš aizvadītā gada VDD sadarbībā ar citām valsts institūcijām ir pastiprinājis pretdarbību Krievijas specdienestu organizētām kaitnieciskām aktivitātēm. Tostarp dienesta amatpersonas par iespējamo apdraudējumu ir informējušas kritiskās infrastruktūras un cilvēku masveida pulcēšanās objektu drošības personālu, sniedzot rekomendācijas drošības režīma pastiprināšanai un aicinot ziņot par aizdomīgām aktivitātēm šo objektu tuvumā.

Tāpat par iespējamiem apdraudējumiem kritiskās infrastruktūras objektu drošībai VDD ir informējis Valsts policiju un pašvaldību policijas, aicinot pievērst pastiprinātu uzmanību šādu objektu drošībai.

VDD norādīja, ka pirms kaitniecisku darbību veikšanas parasti tiek iegūta izlūkinformācija par konkrēto objektu. Tāpēc par aizdomīgām aktivitātēm pie kritiskās infrastruktūras objektiem uzskatāma, piemēram, objekta filmēšana, fotografēšana vai novērošana, bezpilota lidaparāta pilotēšana objekta tuvumā, ilgstoša uzturēšanās pie objekta, kā arī piestāšana pie objekta ar automašīnu.

Iedzīvotāji, kuri pie valstiski nozīmīgiem objektiem novēro šāda veida aktivitātes, aicināti informēt par to dienestu, zvanot uz diennakts tālruni 67208964 vai rakstot uz e-pastu "info@vdd.gov.lv".

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu