Šodienas redaktors:
Baiba Cimoška

ASV un Japāna kopīgā paziņojumā kritizē Ķīnu un Krieviju

ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins
ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins Foto: SAUL LOEB/AFP

ASV un Japāna svētdien pēc augsta līmeņa sarunām Tokijā nosodīja Pekinas "destabilizējošo rīcību" Dienvidķīnas jūrā, vienlaikus nosodot arī Krievijas pieaugošo militāro sadarbību ar Ķīnu un Ziemeļkoreju.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens, aizsardzības ministrs Loids Ostins un viņu kolēģi no Japānas "atkārtoti pauda stingrus iebildumus pret Ķīnas nelikumīgajām jūras pretenzijām, atgūto teritoriju militarizāciju un draudošām un provokatīvām darbībām Dienvidķīnas jūrā", teikts kopīgajā paziņojumā.

Ķīnas "destabilizējošās darbības šajā reģionā ietver nedrošas sadursmes jūrā un gaisā, centienus traucēt citu valstu jūras resursu izmantošanu, kā arī bīstamu krasta apsardzes un jūras karakuģu izmantošanu," piebilsts paziņojumā.

ASV un Japānas amatpersonas apsūdzēja Ķīnu, ka tā "pastiprina mēģinājumus vienpusēji mainīt esošo situāciju ar spēku vai piespiedu spēku Austrumķīnas jūrā" un ka Ķīnas "ārpolitika cenšas pārveidot starptautisko kārtību savā labā uz citu rēķina".

Turklāt kopīgajā paziņojumā paustas bažas par Ķīnas "nepārtraukto un straujo kodolieroču arsenāla paplašināšanu, kas turpinās bez jebkādas pārredzamības attiecībā uz tās nodomiem un ko Ķīna atsakās atzīt, neraugoties uz publiski pieejamiem pierādījumiem".

Paziņojumā arī "ar bažām tika uzsvērta Krievijas pieaugošā un provokatīvā stratēģiskā militārā sadarbība ar Ķīnu, kas ietver kopīgas operācijas un mācības Japānas tuvumā, un Ķīnas atbalsts Krievijas aizsardzības rūpniecības bāzei".

Viņi arī "stingri nosodīja Krievijas un Ziemeļkorejas sadarbības padziļināšanos, kā piemēru minot Krievijas veikto ballistisko raķešu un citu materiālu iegādi no Ziemeļkorejas, tieši pārkāpjot ANO Drošības padomes rezolūcijas, lai tās izmantotu pret Ukrainu".

Blinkena un Ostina sarunas ar Japānas ārlietu ministri Joko Kamikavu un aizsardzības ministru Minoru Kiharu bija vērstas uz Tokijas un Vašingtonas militārās sadarbības veicināšanu, reaģējot uz bažām par Ķīnas pieaugošo pašpārliecinātību reģionā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu