Šodienas redaktors:
Baiba Cimoška

Divi japāņi piedzīvo kritienu no K2; glābēji redzējuši nekustīgus ķermeņus

Ceļā uz K2. Ilustratīvs attēls
Ceļā uz K2. Ilustratīvs attēls Foto: Schutterstock.com

Kazuja Hiraide un Kenro Nakajima pārstāv alpīnistu augstāko eliti. Abi japāņi kāpa K2 Pakistānā pa sarežģīto rietumu pusi – un nokrita. Joprojām nav skaidrs, kā viņiem klājas.

Divi labākie japāņu alpīnisti, kāpjot K2, Pakistānā ir piedzīvojuši kritienu. “Tika veikts glābšanas mēģinājums ar helikopteru, taču lidaparāts nespēja nolaisties,” ziņu aģentūrai AFP sacīja Šigaras rajona komisāra vietnieks Vali Ullah Falahi. Abi vīrieši ir pamanīti, taču viņi bija nekustīgi. Alpīnisti vēl nav pasludināti par mirušiem.

Abi pieredzējušie alpīnisti Kazuja Hiraide un Kenro Nakajima bija mēģinājuši uzkāpt pasaules otrā augstākā kalna (8611 m) rietumu sienā. Pāris deva priekšroku kāpšanas stilam, kurā uzsvars likts uz ātrumu un izmantotas tikai dažas fiksētas virves. Sestdien viņi krita 7500 metru augstumā, paskaidroja Pakistānas Alpīnisma un sporta kāpšanas asociācija (ACP).

Augstums un stāvā nogāze lika glābšanas helikopteram pārtraukt nosēšanos, skaidroja Japānas sporta preču ražotājs “Ishii Sports”, kas atbalstīja abus alpīnistus. “Pilots teica, ka abi vīrieši ir redzami, bet viņu stāvoklis bija neskaidrs. Pašlaik mēs meklējam iespējas, kā viņus izglābt,” sacīja ražotāja pārstāvis.

Riskantā kāpšana pa rietumu pusi

Glābšanas mēģinājumi ir ārkārtīgi riskanti pat dienvidaustrumu grēdā, pa kuru uz K2 virsotni kāpj lielākā daļa alpīnistu. Rietumu siena ir vēl stāvāka, un tikai vienu reizi 2007. gadā tajā veiksmīgi uzkāpa Krievijas komanda.

Saskaņā ar ACP datiem Hiraide un Nakajima visu bija rūpīgi plānojuši un trenējušies savai ekspedīcijai. Abi ir saņēmuši vairākas nozīmīgas alpīnisma balvas.

Šajā vasaras sezonā Pakistānā jau gājuši bojā trīs citi japāņu alpīnisti – visi uz 7027 metrus augstā Spantika kalna, kas tāpat kā K2 atrodas Gilgitas-Baltistānas reģionā. Pakistānā atrodas pieci no 14 pasaules kalniem, kas ir augstāki par 8000 metriem. Kāpt K2 ir vēl grūtāk nekā Everestā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu