Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Slapjš peldkostīms jeb kā parūpēties par intīmo kopšanu vasarā?

Foto: Shutterstock

Īpaši karstā vasaras laikā sievietēm vajadzētu būt vērīgākām pret savu intīmo veselību. Karstums it kā makstij nerada tiešus draudus, bet ir daudz apkārtesošu faktoru, kas var kaitēt maigākajai sievietes vietiņai. Un viens no tiem ir arī peldēšanās. Uzzini pārējo!

Kad ārā ir īpaši karsts un notiek pastiprināta svīšana, tu pat nepadomājot vari mainīt savu ierasto higiēnas rutīnu tā, ka rezultātā ķermenis kļūst neaizsargātāks. Kā izrādās, tas var kaitēt arī maksts veselībai. Diemžēl tieši vasarā veidojas labvēlīgi apstākļi dažādu infekciju un iekaisumu attīstībai. Bet tu vari no tām izvairīties!

„Nepienācīgi rūpējoties par intīmo higiēnu, tiek izjaukta maksts dabiskā mikroflora un iespējams piedzīvot tādas veselības problēmas kā bakteriālo vaginozi, vaginālo kandidozi jeb piena sēni vai urīnceļu iekaisumu. Lai pasargātu intīmo veselību, vērts ielāgot dažus vienkāršus nosacījumus, bet, piedzīvojot pirmos intīmo problēmu simptomus, jādodas pie ginekologa,” piekodina Apotheka sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane.

Noskaidrosim, kādas situācijas vasarā var ietekmēt sievietes intīmo veselību!

Peldēšanās

Peldēšanās ir svarīga vasaras sastāvdaļa. Kā zināms, vasaras karstajā laikā atklātā jūrā tomēr mēdz būt vistīrākais ūdens. Lēni tekošos vai stāvošos ūdeņos, kuros mīt arī putni un ūdensdzīvnieki, ir lielāka iespēja savairoties mikroskopisko parazītu kāpuriem un citām nevēlamām baktērijām, kuras cilvēkiem ar jutīgāku ādu pēc peldes var izraisīt izsitumus.

Tāpat, ja dodies atveldzēties baseinā, rēķinies ar hlora ietekmi. "Kā zināms, maksts veselība ir atkarīga no labo baktēriju klātbūtnes, lai kontrolētu infekcijas veidus, bet hlorēts baseina ūdens "nešķiros" labās un sliktās baktērijas," stāsta farmaceite Alīna.

Maksts normālais pH līmenis ir 3.6-4.7. Paaugstināts pH līmenis nozīmē, ka ir izmainīta maksts mikroflora, līdz ar to var rasties ne vien sausuma sajūta, bet arī citas problēmas.

Foto: Shutterstock

Slapjš peldkostīms

Pēc peldes izaicinājumi turpinās, un tas ir slapjais peldkostīms, kas netiek novilkts un var veicināt urīnceļu iekaisumu. Urīnceļu iekaisumu provocē strauja temperatūras maiņa – karsts gaiss un vēss ūdens, staigāšana ar slapju un vēsu peldkostīmu –, kā arī novājināta imūnsistēma. Lai izvairītos no urīnceļu iekaisuma, vēlams pirms peldēšanās sezonas sākuma norūdīt organismu, piemēram, dodoties kontrastdušās. Tāpat svarīgi neiet ūdeni sakarsušam, sasvīdušam un pēc peldes vienmēr noslaucīties. Ar slapju peldkostīmu jācenšas staigāt pēc iespējas īsāku laiku – saulē peldkostīms izžūs ātri, taču, ja tas pietiekami ātri nenožūst, mitrais audums notur zemāku ķermeņa temperatūru un iespējams viegli saaukstēties.

“Parādoties pirmajiem simptomiem – velkošām sāpēm, biežai urinēšanai, dedzināšanai urīnpūslī, īpaši urinēšanas beigās –, ieteicams lietot vairāk šķidruma, vismaz divus litrus ūdens dienā. Papildus var lietot arī ārstniecisko augu tējas, kas labvēlīgi ietekmē urīnceļus, piemēram, miltenes lapas, brūklenes lapas, bērza lapas un pumpurus, kumelīti, tīruma kosu. Šīs tējas labi noder urīnpūšļa skalošanai, palīdzot mazināt kaitīgo baktēriju koncentrāciju. Ja baktērijas nav savairojušās lielā daudzumā, lietojot uzturā dzērvenes un ārstniecisko augu tējas, iekaisums pāriet, taču, ja nav uzlabojumu divu dienu laikā vai sāpes pāriet uz muguras lejasdaļu un simptomiem pievienojas temperatūra, jādodas pie ārsta,” stāsta farmaceite.

"Maksts veselīgu vidi vari stiprināt profilaktiski kursa veidā, uzņemot labās pienskābās baktērijas ar aptiekās iegādājamām intīmo probiotiķu kapsulām," farmaceite

Bakteriālā vaginoze (BV) ir maksts iekaisuma veids.

Lūk, tipiskākie simptomi:

* maksts pH līmenis > 4,5;

* pastiprināti izdalījumi no maksts;

* nepatīkama smaka;

* nieze, kairinājums, sūrstēšana, kņudēšana;

* dedzināšana urinējot;

*nepatīkamas sajūtas dzimumakta laikā.

Bet atceries, ka bakteriālā vaginoze var būt bez sajūtamām pazīmēm, tāpēc atgādinām ikvienai sievietei par ikgadēju ginekologa apmeklējumu.

Skūšana

Aktuāli vasarā, tāpēc der ielāgot, ka to vajag darīt vismaz 24 h pirms peldēšanās un sauļošanās. Matiņu noņemšana rada mikroplaisas ādā un var kairināt ādu saskarē ar hloru vai sāļo jūras ūdeni. Tāpat atvērtās brūces var būt vieta, kur vairoties baktērijām.

Mežģīņu apakšveļa un sintētisks peldkostīms

Peldkostīmi bieži ir izgatavoti no sintētiskiem audumiem un, lai gan tie ir ideāli piemēroti, kad atrodies ūdenī, pats audums var izraisīt kairinājumu, niezi un izsitumus. 

"Vasaras sezonā ir īpaši svarīgi izvēlēties dabiska materiāla veļu, piemēram, kokvilnas apakšveļu, jo sintētiskie materiāli neļauj ādai elpot. Biksītēm jābūt atbilstoša izmēra, tās nedrīkst būt pārlieku ciešas, turklāt vēlams, lai to aizmugurējā daļa ir pietiekami plata, tādējādi izvairoties no berzes un kairinājuma, kas kaitē intīmās zonas veselībai," stāsta farmaceite.

Nelabvēlīgu ietekmi makstij var nodarīt arī veļas pulveri vai mīkstinātāji, ja to sastāvs ir piesātināts ar daudz ķīmiskām vielām un smaržām.

Pārāk bieža mazgāšanās

Karstā dienā pašsaprotami gribas atsvaidzināties dušā. Uzturēt tīrību ir labi, taču der atcerēties, ka maksts pašattīrās un tai ir nepieciešama tikai maiga apmazgāšana ar ūdeni. Bieža mazgāšanās radīs papildu kairinājumu, jo parastās ziepes spēj ātri izjaukt pH līmeni makstī.

Pienskābās baktērijas palīdz uzturēt maksts pH veselīgi zemā līmenī, pH 3,8–4.5. Ja pH līmenis palielinās, maksts vide kļūst skāba. Tāpēc speciālās intīmās ziepes arī ir ar daudz zemāku pH līmeni nekā parastās ziepes. Bet ziepes nav vienīgais ķīmiskais līdzeklis, kas var sagandēt maksts mikrofloru, - arī vannas putas, smaržīgi ķermeņa krēmi, aromatizēti prezervatīvi un daži lubrikanti ar smaržu, garšu, temperatūras izmaiņas īpašībām rada baktēriju disbalansu.

"Ķermeņa intīmo zonu nevajadzētu mazgāt ar parasto dušas želeju vai ziepēm – šie līdzekļi kaitē maksts dabiskajai mikroflorai, rada kairinājumu un iznīcina labvēlīgās baktērijas, tādā veidā veicinot iekaisumu. Tāpat nav ieteicams šīs ķermeņa daļas mazgāšanai lietot sūkli, kas var noskrāpēt vai pārmēru kairināt jutīgo ādu," uzsver farmaceite.

Menstruācijas un peldēšanās

Vai menstruāciju laikā drīkst doties peldēties? "Menstruāciju laikā nav ieteicams peldēties publiskās ūdenstilpēs – baseinā, upē vai ezerā, jo šajā laikā ir atvērts dzemdes kakls un pastāv risks, ka tajā iekļūs baktērijas," atbild farmaceite. "Tomēr, kad menstruāciju intensivitāte ir mazāka, lietojot piemērota izmēra tamponus, peldēšanās ir pieļaujama."

Esi saudzīga pret sevi un savu ķermeni un izbaudi vasaru!

Lūk, pāris vasarīgi ēdieni, kas patiks tavai maksts veselībai. 

Kuri produkti ir iesakāmi maksts veselībai?

1. Grieķu jogurts

Grieķu jogurts ir lēdiju ēdienu topa augšgalā. Tas ir īpaši vēlams daudzo labo baktēriju dēļ, kas parūpējas par pareizu pH līmeni maksts vidē. Jogurtā esošie probiotiķi palīdz novērst nevēlamu baktēriju savairošanos un uzlabo imunitāti. Sievietēm ik dienu vajadzētu ēst jogurtu.

2. Dzērveņu ekstrakts

Dzērvenes nav brīnumlīdzeklis tikai pret saaukstēšanos vien, tās ir ļoti iesakāmas sieviešu veselībai. Dzērveņu sula ne vien novērš urīnceļu iekaisumu, bet arī nodrošina normālu pH līmeni makstī.

3. Ķiploki

Pārsteidzoši, bet arī ķiplokos esošie antioksidanti palīdz novērst vaginālas kaites. Ķiploki uzlabo asinsriti, un tas samazina infekcijas risku.

4. Lasis

Omega-3 zivīs uzskatāmas par labas veselības avotu un mazina iekaisumus organismā. Lasis ir bagāts ar dzelzi, kas ir svarīga uztura sastāvdaļa sievietēm pirms menopauzes. Treknās jūras zivis (skumbrija, lasis, tuncis) ir bagātīgs polinepiesātināto taukskābju avots. Šīs taukskābes pozitīvi ietekmē sievietes hormonālo fonu, paaugstinot seksuālo vēlmi.

5. Rieksti

Taukskābes, E vitamīns un dažādi mikroelementi, kas labvēlīgi ir sievietes veselībai. Piemēram, cinks novērš spazmatiskās menstruāciju sāpes, kā arī samazina maksts sausumu un normalizē mēnešreižu ciklu.

Baudi vasaru un rūpējies par savu veselību!

Raksts tapis sadarbībā ar Apotheka.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu