Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Ungārija ļauj Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem iebraukt ES bez drošības pārbaudēm (44)

Papildināts
Foto: EPA/Scanpix

Ungārija ir izpelnījusies jaunu Eiropas Savienības (ES) neapmierinātību, atļaujot Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem iebraukt ES bez drošības pārbaudēm, ziņo Vācijas izdevums RND.

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns ir radījis draudus drošībai, jo starp ES teritorijā iebraukušajiem ārzemniekiem var būt Krievijas spiegi un teroristi.

"Jau dažas dienas Krievijas pilsoņi var netraucēti iebraukt ES caur Ungāriju bez jebkādām pārbaudēm un doties tālāk uz citām ES valstīm. Tas kļuva iespējams, pateicoties reģistrācijai Ungārijā viesstrādnieku statusā, ko premjers Viktors Orbāns jūlijā attiecināja uz ieceļotājiem no Krievijas un Baltkrievijas," atzīmēja RND žurnālisti.

Eksperts ES ārpolitikas jautājumos un Eiropas Parlamenta deputāts no Vācijas Sergejs Lagodinskis sacīja, ka uzskata par nepareizu atļaut iebraukšanu bez drošības pārbaudes apstākļos, kad Krievijas valdība mēģina ar hibrīduzbrukumiem vājināt Eiropu.

Ungārija vienkāršojusi Krievijas un Baltkrievijas pilsoņu legalizāciju valstī, iekļaujot viņus strādājošo un viņu ģimenes locekļu "nacionālās kartes" programmā, noskaidrojusi Vācijas raidsabiedrība DW.

Tas noticis "bez lieka trokšņa" pēc Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna vizītes Maskavā jūlija, norāda DW.

"Nacionālā karte" ļauj iegūt darbu Ungārijā un vest līdzi ģimeni, kā arī pēc trim gadiem saņemt pastāvīgās uzturēšanās atļauju.

Iepriekš kartes bija pieejamas tikai Ukrainas un Serbijas pilsoņiem, bet kopš 9.jūlija tās ir pieejamas arī Krievijas, Baltkrievijas, Bosnijas un Hercegovinas, Moldovas, Ziemeļmaķedonijas un Melnkalnes pilsoņiem, noskaidrojis medijs "Meduza".

Ungārijas "nacionālās kartes" turētāji var ceļot pa ES valstīm bez papildu drošības pārbaudēm, intervijā RND sacīja Lagodinskis.

Viņš runāja par "lielām bažām", ka Kremļa spiegi un teroristi varētu ieceļot ES viesstrādnieku aizsegā.

Reaģējot uz Krievijas pilna mēroga iebrukumu Ukrainā, vairākas ES valstis ir pilnībā liegušas ieceļošanu Krievijas pilsoņiem.

Orbāns savas nesenās vizītes Kijivā un Maskavā nosaucis par "miera misiju".

Pēc tikšanās ar Orbānu Krievijas diktators Vladimirs Putins paziņoja, ka Krievija un Ungārija ir parakstījušas jaunus sadarbības līgumus kodolenerģētikas, lauksaimniecības un ķīmiskās rūpniecības jomā.

Eiropas Parlaments stingri nosodījis Ungārijas premjera braucienu uz Maskavu, nosaucot to par ES ārpolitikas principu pārkāpumu.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu