Par pēdējo mēnesi Amerikas politikā rakstīs vēstures grāmatās. Nieka četru nedēļu laikā ASV prezidenta vēlēšanu cīņa ir apmetusi kūleni un pilnībā mainījusi kursu. Tagad, kad līdz vēlēšanām palikušas tikai aptuveni 100 dienas, amerikāņi ir uzsākuši priekšvēlēšanu cīņas noslēdzošo posmu.

Jau no kampaņas sākuma vēlētāju lielākās bažas par prezidentu Džo Baidenu bija saistītas ar viņa vecumu. Baidens, kurš jau šobrīd ir visu laiku vecākais ASV prezidents, otrā četru gadu pilnvaru termiņa beigās būtu 86 gadus vecs. Gan valsts mēroga, gan svārstīgo štatu aptaujās vēlētāji pauda nopietnas bažas par viņa spēju nezaudēt prāta asumu, kas nepieciešams, lai vadītu valsti šādā vecumā.

Baidena katastrofālais sniegums debatēs 27. jūnijā šķietami apstiprināja vēlētāju bažas. Atbalsts ievērojami, bet ne katastrofāli kritās, un viņam palīdzēja tikai oponenta Donalda Trampa lielā nepopularitāte. Ja Tramps būtu kaut nedaudz "normālāks" kandidāts, viņš būtu izvirzījies daudz tālāk priekšā.

Turpmākajās nedēļās, kamēr Baidens, viņa ģimene un pietuvinātie cilvēki sprieda par to, vai viņam vajadzētu izstāties no vēlēšanu cīņas, Tramps vairāk laika pavadīja golfa laukumā, nevis publiskajā telpā. Kad 13. jūlijā viņš ieradās priekšvēlēšanu mītiņā Pensilvānijas štatā, Amerikas vēlēšanu sāga kļuva vēl dramatiskāka: kamēr Tramps uzstājās ar runu, atskanēja šāvieni, un potenciālās slepkavas lode skāra viņa ausi.