Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Kā kopt matus vasarā, lai tie nekļūtu par salmu kūli: 10 noderīgi padomi (1)

Foto: yurok/Shutterstock

Vasarā spilgtie saules stari, vējš, sāļais jūras ūdens un hlorētais baseina ūdens ir liels izaicinājums ne vien mūsu ādai, bet arī matiem. "Apotheka" skaistuma konsultante Arta Bogdānova sniedz noderīgus padomus, kā vasarā pareizi kopt matus, lai tie nekļūtu sausi, nesāktu šķelties un lūst. 

"Matu stāvokli ietekmē gan laikapstākļi, piemēram, saule, lietus, vējš, un temperatūras svārstības, gan arī slimības, stress, emocionālie pārdzīvojumi un uztura kvalitāte.

Ja uzturā trūkst olbaltumvielu, A un B grupas vitamīnu, kā arī dzelzs, fosfora un cinka, mati var kļūt nespodri, trausli vai sākt izkrist.

Vasarā mati tiek pakļauti arī saules staru ietekmei, tādēļ, lai saglabātu to veselību, ir nepieciešams matus ne tikai aizsargāt no saules, bet arī pienācīgi kopt, regulāri mitrināt un nodrošināt, ka organismā netrūkst nepieciešamo vitamīnu, kas veicina matu veselību," uzsver "Apotheka" skaistuma konsultante Arta Bogdānova, piedāvājot 10 vērtīgus padomus par matu kopšanu vasarā.

Pareiza matu mazgāšana

Svarīgi ir matus pareizi mazgāt, izvēloties šampūnu, kas atbilst matu tipam.

Šampūns jālieto divas reizes pēc kārtas, koncentrējoties uz matu saknēm, mazāk – uz matu galiem, lai tos neizsausinātu.

Šampūna uzputošanai jāpievērš mazāka uzmanība nekā matu izskalošanai, jo nepilnīgi izskalots šampūns var sausināt matus. Pēc šampūna lietošanas jālieto kondicionieris.

Matu mitrināšana un barošana

Vasarā mati jāmitrina vairāk, jo saules ietekmē tie kļūst sausi un trausli, samazinoties keratīna līmenim.

Izteikti sausiem matiem būs piemēroti barojoši un mitrinoši šampūni, kā arī ikdienas matu eļļas lietošana.

Taukainiem matiem piemēroti ir attīrošie un balansējošie šampūni, kas līdzsvaros galvas ādu un samazinās sebuma izdalīšanos.

Matu masku lietošana

Vasarā matu maska jālieto vismaz reizi nedēļā, izvēloties masku, kas atbilst matu vajadzībām – mitrinošu, atjaunojošu vai barojošu. Saulainajā sezonā labākās būs mitrinošās un atjaunojošās maskas, bet barojošās maskas būs piemērotas izsausinātiem un plāniem matiem.

Galvas ādas kopšana

Karstuma dēļ vasarā mati var biežāk taukoties, tāpēc ieteicams lietot galvas ādas skrubi, lai attīrītu to no liekā sebuma un atjaunotu skābekļa piekļuvi matu saknēm.

Skābekļa trūkums var būt viens no matu izkrišanas iemesliem.

Matu aizsardzība no karstuma

Matus vajadzētu mazāk pakļaut fēna un matu veidotāju ietekmei, jo tie papildus sausina matus. Ja tomēr tos izmanto, it īpaši vasarā, jālieto speciālie matu aizsarglīdzekļi pret karstumu, kas pasargā matus no karstuma un padara tos elastīgākus, samazina lūšanu un piešķir spīdumu. Var lietot arī pūšamos un neizskalojamos kondicionierus, kas novērš krāsas izbalēšanu un mitrina matus.

Matu eļļu un krēmu lietošana

Matu eļļām un krēmiem ir būtiska nozīme skaistu un veselīgu matu uzturēšanā. Tie nodrošina pietiekamu mitruma līmeni matiem visu dienu, padarot tos mīkstākus un spīdīgākus, un palīdz aizsargāt matos esošo keratīnu.

Matu aizsardzība ar SPF līdzekļiem

Saules aizsardzības līdzekļi ar SPF jālieto ne tikai uz ķermeņa, bet arī uz matiem, īpaši, ja plāno ilgstoši uzturēties saulē vai ceļojumā uz siltajām zemēm.

Saules aizsardzības līdzekļu klāstā ir pieejamas arī sausās aizsargeļļas, kas pasargā ne tikai ādu no UVA un UVB kaitīgajiem stariem, bet arī matus, neradot taukainu matu sajūtu.

Vasarā, veldzējoties ūdenī, jānodrošinās, ka matu SPF aizsarglīdzeklis ir ūdensizturīgs.

Pareiza matu ķemmēšana

Mati jāķemmē sākot no galiem un pakāpeniski virzoties uz saknēm.

Pārāk bieža ķemmēšana var stimulēt eļļu un tauku izdalīšanos, padarot matus taukainus.

Galvassegas lietošana

Vasarā galvassega ir īpaši noderīgs aksesuārs, kas pasargā no saules stariem un vējainākām dienām. Tas īpaši svarīgi ir sievietēm ar krāsotiem matiem, jo saules ietekmē mati bojājas vēl vairāk. 

Spēcīgie saules stari apdraud ne tikai galvu un var izraisīt saules dūrienu, bet arī atņemt nepieciešamās minerālvielas un sausināt matus.

Vitamīnu un minerālvielu uzņemšana

Matu izkrišanu var veicināt ne tikai saule, bet arī vitamīnu (D, B12, C, A), cinka, dzelzs, selēna un biotīna trūkums, veselības stāvokļa izmaiņas, medikamentu lietošana un to blakusefekti, kā arī stress. Tāpēc ir svarīgi, lai uzturs būtu pilnvērtīgs un sabalansēts, nodrošinot organismu ar nepieciešamajiem vitamīniem, nepieciešamības gadījumā uzņemot tos papildus.

Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka".

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu