Šodienas redaktors:
Dardega Legzdiņa

Kopējā ekonomiskā aktivitāte Latvijā nedaudz pieaug uz vēlākas pensionēšanās rēķina

Foto: Zane Bitere/LETA

Arvien biežāk iedzīvotāji izvēlas turpināt strādāt, arī sasniedzot pensionēšanās vecumu, līdz ar to pieaug arī iedzīvotāju kopējā ekonomiskā aktivitāte, novērojusi Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA). NVA 2023.gada publiskajā pārskatā gan nav noradīts, kāds ir šis pieaugums.

Pārskata dati liecina, ka 12 mēnešu laikā reģistrētā bezdarba līmenis valstī pazeminājies par 0,4% punktiem - no 6,1% līdz 5,7%. NVA skaidro, ka tas saistāms gan ar reģistrēto bezdarbnieku skaita samazināšanos, gan ar kopējā iedzīvotāju skaita samazināšanos Latvijā.

2023.gada 31.decembrī NVA bija reģistrēti 50 344 bezdarbnieki - 38,6% reģistrēto klientu bija vecumā 50 gadi un vairāk, 15,9% - ilgstošie bezdarbnieki, 12,7% - personas ar invaliditāti, 7,6% - jaunieši vecumā no 15 līdz 24 gadiem.

Reģistrēto bezdarbnieku kopskaitā 2023.gada beigās lielāko īpatsvaru - 32% veidoja bezdarbnieki ar profesionālo izglītību, no kuriem 53,9% bija vecumā virs 50 gadiem. 25,4% reģistrēto klientu bija vispārējā vidējā izglītība, 23,4% - augstākā izglītība, 16,6% - pamatizglītība.

Pērn darbā iekārtojušies 54 539 bezdarbnieki, no kuriem 9005 jeb 16% ir iekārtojušies darbā pēc dalības kādā NVA aktīvā nodarbinātības pasākumā. Ja vidējais NVA reģistrēto klientu darbā iekārtošanās ātrums 2021.gadā bija 158 dienas, bet 2022.gadā - 123 dienas, tad 2023.gada 12 mēnešos tas samazinājies līdz 114 dienām. Gada laikā par 3 192 personām jeb 6% samazinājies bezdarbnieka statusā reģistrēto klientu skaits.

Pārskata dati liecina, ka 2023.gada laikā ir ievērojami pieaudzis apmācībās iesaistīto klientu skaits. Turpmākajos gados apmācību piedāvājumā uzsvars tiks likts uz personām ar pamata vai vidējo izglītību, īpaši veicinot personu bez vai neaktuālu kvalifikāciju un prasmēm, kā arī riska grupām - cilvēkiem vecumā virs 50 gadiem, personām ar invaliditāti. NVA vērtējumā, ir jāveicina mūžizglītības piedāvājums nodarbinātām personām, ļaujot tām piemēroties mainīgā darba tirgus prasībām un palīdzot noturēties darba tirgū.

2023.gadā aktīvas NVA darbības un kampaņu rezultātā ir būtiski uzlabojusies personu ar invaliditāti iesaiste darba tirgū. Piedāvājot piemērotas darbavietas cilvēkiem ar invaliditāti, veidojot subsidētās darbavietas un ieviešot citus atbalsta mehānismus, NVA pieņem, ka personu ar invaliditāti iekļaušana darba tirgū, ņemot vērā arī pieaugošo darbaspēka un prasmju iztrūkumu, pieaugs arī turpmākajos gados.

Kopumā 2023.gadā ESF projektā "Subsidētās darbavietas bezdarbniekiem" darba devēji ar NVA finansiālu atbalstu bija izveidojuši 210 subsidētās darbavietas, to skaitā 146 darbavietas personām ar invaliditāti. 2023.gadā pastāvīgā darbā iekārtojās 4 077 bezdarbnieka statusā NVA reģistrētie klienti ar invaliditāti.

Sniedzot atbalstu uzņēmējiem darbaspēka piesaistē, 2023.gadā NVA ne vien piedāvāja darba devējiem vajadzīgo darbinieku atlases pakalpojumu, rīkoja darba devēju un darba meklētāju tikšanās pasākumus gan tiešsaistē, gan klātienē, organizēja sezonas darbaspēka piesaistes akciju "Sezonas darbi", bet arī atsāka Vakanču gadatirgus rīkošanu, kas tika pārtraukta Covid-19 pandēmijas laikā. Sniedzot personāla atlases pakalpojumu, darba devēju reģistrētajām 13 296 brīvajām darbavietām NVA palīdzēja piemeklēt vajadzīgos darbiniekus.

Iespēju ar NVA finansiālu atbalstu vajadzīgos darbiniekus apmācīt savos uzņēmumos izmantoja 125 darba devēji. 2023.gadā NVA izveidojās produktīva sadarbība ar Veselības ministriju - tika organizētas vairākas pretendentu atlases un mācības Latvijas Universitātes Rīgas Medicīnas koledžā māsas palīga profesijas apguvei pēc Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas un Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas pieprasījuma.

NVA šogad iecerējusi izstrādāt un ieviest kontrolētas darbaspēka migrācijas nosacījumus, tai skaitā nodrošinot vienkāršotu darbaspēka piesaistes procedūru prioritārajās tautsaimniecības nozarēs un veicinot remigrāciju.

Plānots veikt arī grozījumus Ministru kabineta noteikumos par ārzemnieku nodarbināšanu, paredzot, ka uzņēmums varēs piesaistīt darbaspēku no ārvalstīm, ja darba devējs būs publicējis atklātu vakanci NVA portālā un saņēmis NVA atzinumu par ārzemnieka piesaistes nepieciešamību, iesniegšanai Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē.

NVA turpina attīstīt un pilnveidot savus pakalpojumus, lai darba meklētājiem nodrošinātu plašas un daudzveidīgas iespējas iekļauties darba tirgū, bet darba devējiem sniegtu atbalstu darbaspēka piesaistē un apmācībā, uzsver aģentūrā.

Svarīgākais
Uz augšu