Kaut arī televīzijā un filmās haizivs nereti figurē kā kaut kas ļoti briesmīgs, bet ziņas par jūras plēsēju uzbrukumiem pavīd ik pa laikam, ikvienam var rasties aizdomas, ka šis ir kārtējais fenomens, kur cilvēku emocionālā reakcija krietni vien apsteidz un izkropļo realitāti. Tomēr kā tad rīkoties, ja, peldoties jūrā vai okeānā, nākas sastapties ar šo radību, un vai patiesībai atbilst priekšstats, ka haizivis ļoti pievilina cilvēka asinis? Atbildes uz šiem jautājumiem dažkārt var būt visai negaidītas.

Lai gan dažkārt no ziņojumiem rodas iespaids, ka haizivju uzbrukumi notiek gandrīz vai katrā atpūtas vietā, Floridas Universitātes zinātniskā datu bāze par haizivju uzbrukumiem liecina, ka pēdējā laikā visvairāk uzbrukumu ir notikuši ASV un Austrālijā. 2023. gadā visā pasaulē kopumā reģistrēti 69 haizivju uzbrukumi cilvēkiem (iepriekšējā 2022. gadā – 57 uzbrukumi), no kuriem desmit bija letāli. Pagājušajā gadā 22% no visiem haizivju uzbrukumiem notika pie Austrālijas krastiem – tur arī gāja bojā četri no desmit uzbrukumos bojā gājušajiem cilvēkiem. Pārējie letālie haizivju uzbrukumi notika ASV (divi nāves gadījumi), kā arī Bahamu salās, Ēģiptē, Meksikā un Jaunkaledonijā (pa vienam nāves gadījumam).

Citi haizivju uzbrukumi bez letāliem sekām 2023. gadā notika Kostarikas, Kolumbijas, Brazīlijas, Jaunzēlandes, Seišelu salu, Tērksas un Kaikosas salu, Ekvadoras (pie Galapagu salām) un Dienvidāfrikas ūdeņos.

Pērn 7.augustā haizivs uzbrukums cilvēkam notika arī Ņujorkas populārajā pludmalē “Rockaway Beach”, kur šāds notikums nebija reģistrēts kopš 1958.gada.