Šodienas redaktors:
Dardega Legzdiņa

Pašnodarbinātais – pats sev priekšnieks. Bet kā ar pensiju? (4)

Foto: Unsplash

Latvijā vairāk nekā 44 tūkstoši iedzīvotāju izvēlējušies strādāt patstāvīgi, tostarp ārsti, advokāti, notāri, zemnieku saimniecību īpašnieki, mākslinieki un citu profesiju pārstāvji ar salīdzinoši augstiem ienākumiem. Tas nozīmē lielāku brīvību, mobilitāti, nekādu priekšnieku un klasiskās darba nedēļas modeļa, bet vienlaikus arī lielāku atbildību, – arī par to, kāda būs nākotnes pensija.

Mūsdienu realitātē darba laika modelis “astoņas stundas, piecas dienas nedēļā" nācis no pagājušā gadsimta sākuma, tāpat kā hiearhija priekšnieks/padotais pamazām atkāpjas pagātnē. Aizvien vairāk cilvēku meklē iespējas darbu pielāgot savam dzīves ritmam, to padarot par aizraujošu uzdevumu. Un tas ir iespējams! Pašnodarbinātā statuss daudzās profesijās ļauj strādāt jebkur – meža ieskautā lauku viensētā, Spānijas kūrortā pie jūras vai klusas mazpilsētas kafejnīciņā.

Tomēr ne katrs spēj būt pašnodarbinātais, jo ir vajadzīga pašdisciplīna, spēja plānot laiku, finanses un domāt ilgtermiņā – arī par to, kā dzīvosi un ko varēsi atļauties, kad pienāks pensijas gadi.

Nākotne tavās rokās!

Atšķirībā no darba ņēmējiem, no kuru ienākumiem valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas aprēķina un ietur darba devējs, pašnodarbinātajiem tas jādara pašiem. Turklāt pašnodarbinātais var izvēlēties variantu, no kādiem ienākumiem, cik bieži, pēc kādas likmes maksāt. Tātad pašnodarbinātā sociālās apdrošināšanas grozs atkarīgs no paša izvēlētā nodokļu režīma.

Ja sociālās iemaksas tiek veiktas minimālā apmērā, ar pensiju pirmajā un otrajā līmenī iemaksātajiem līdzekļiem nepietiks, lai, pienākot pensijas gadiem, turpinātu dzīvot piepildītu un jēgpilnu dzīvi.

Bet mūsdienās cilvēki arī 70 un 80 gados vēlas dzīvot “ar pilnu krūti” – realizēt savas intereses, iemācīties ko jaunu, ceļot, apmeklēt jaunākās teātra izrādes un koncertus, sportot un labi izskatīties.

Salīdzinoši vienkāršs un efektīvs risinājums, kā nodrošināt līdzvērtīgus ienākumus dzīvei pēc darba gaitu beigšanas, ir paša veidots uzkrājums pensiju 3. līmenī. Tas ir pieejams ikvienam Latvijas iedzīvotājam neatkarīgi no nodarbinātības statusa.

"Iemaksas pensiju 3. līmenī ir brīvprātīgas, un tās veikt ir pavisam vienkārši: cilvēks katru mēnesi uzkrājuma veidošanai iemaksā paša izraudzītu, ienākumiem atbilstošu summu. Turklāt, kad ienākumi pieaug, var iemaksāt lielāku summu, kad pienāk grūtāki laiki, iemaksu apmēru var samazināt vai pat apturēt," skaidro finanšu eksperte Agnese Zvaigznīte.

Piemēram, pērn vidējā klienta iemaksa pensiju 3. līmenī CBL Atklātajā pensiju fondā sasniedza 51,85 eiro, kas ir par 7 % vairāk nekā gadu iepriekš.

Tāpat, analizējot fonda pensiju 3. līmeņa plānu datus, redzams, ka brīvprātīgās iemaksas pensiju 3. līmenī kļūst regulārākas, lielākas un kļūst par biežāku izvēli arī gados jauniem cilvēkiem.

Sāc darīt!

Lai sāktu uzkrāt savai nākotnei, atliek vien pieņemt lēmumu un veikt dažas vienkāršas darbības internetbankā vai bankas filiālē. Sākt ieguldīt pensiju 3. līmenī var jebkurā vecumā, tomēr, jo savlaicīgāk sāk krāt, jo mazākas ikmēneša iemaksas vajadzīgas lielāka pensijas kapitāla uzkrāšanai. Novirzīt līdzekļus pensiju 3. līmeņa uzkrājumā noteikti ir izdevīgi, jo privātie pensiju fondi iemaksāto naudu iegulda, ar mērķi ne vien saglabāt, bet arī vairot uzkrājumu vērtību ilgtermiņā. 

Ir vēl viena laba ziņa: veidojot uzkrājumu pensiju 3. līmenī, valsts vēl atmaksā, atgriežot iedzīvotāju ienākumu nodokli 20 % apmērā.

"Protams, domājot par savas finansiālās situācijas stabilitāti nākotnē, var investēt nekustamajā īpašumā un savā biznesā. Taču Latvijas iedzīvotāju vidū atzinību guvis arī ērtais veids, kā bez lielākas piepūles pavairot savus nākotnes ienākumus," piebilst A. Zvaigznīte. Par to liecina šī gada pavasarī veiktā bankas Citadele aptauja par iecienītākajiem ieguldījumu veidiem Latvijas iedzīvotāju vidū. Iemaksas pensiju 3. līmenī aptaujātie pieminēja gandrīz tikpat bieži (27 %) kā ieguldījumus uzņēmumu akcijās, obligācijās un zeltā (28 %).

  • Pensiju 3. līmeņa dalībnieks var krāt vairākos pensiju plānos vienlaicīgi, kā arī veidot uzkrājumu pie vairākiem pārvaldniekiem. 
  • Uzkrāto kapitālu var arī izvēlēties pārvest no viena pārvaldītāja pie cita, izvēloties sev piemērotāko un izdevīgāko, tāpat arī var mainīt ieguldījumu plānu, piemērojot to savam vecumam un laikam līdz pensionēšanās vecumam.
  • Sasniedzot 55 gadu vecumu, var turpināt investēt nākotnē, bet var arī saņemt uzkrāto kapitālu.
  • Pensiju 3. līmeņa kapitāls ir mantojams. To var brīvi novēlēt jebkurai paša izvēlētai vienai vai vairākām personām.

Raksts tapis sadarbībā ar banku "Citadele".

Svarīgākais
Uz augšu