“Kā gan varam gaidīt sekmīgu mediāciju, ja viena no pusēm nogalina otras puses sarunu vedēju?” izredzes tuvākajā laikā turpināt sarunas par pamieru Gazas joslā komentējis Kataras premjerministrs. Vai “Hamās” politiskā līdera slepkavība ietekmēs reģiona stabilitāti, un vai ir pamats uzskatīt, ka Izraēla pietuvojusies savam mērķim – iznīcināt “Hamās” grupējumu?

Desmit mēnešu laikā kopš palestīniešu teroristu grupējuma “Hamās” uzbrukuma un Izraēlas atbildes operācijas uzsākšanas Gazas joslā, Izraēlai vēl nebija izdevies nogalināt nevienu no pašiem augstākajiem grupējuma līderiem. Kaut gan mēneša sākumā tika ziņots par apjomīgu raķešu triecienu, kam bija paredzēts nogalināt “Hamās” militāro komandieri Muhamedu Deifu, nav skaidrības par šīs operācijas sekmēm. Arī 7. oktobra uzbrukuma idejas autors Jahja Sinvars joprojām ir dzīvs un uz brīvām kājām.

Taču trešdien kļuva zināms, ka Teherānā nogalināts Ismails Hanija – “Hamās” politiskais līderis un galvenais diplomāts, kurš pastāvīgi mitinājies Katarā, bet šonedēļ apmeklējis Irānas jaunā prezidenta inaugurācijas ceremoniju. Kaut gan Izraēla nav oficiāli atzinusi to par savu operāciju, pagaidām nav arī pierādījumu, kas liecinātu par pretējo.