Šodienas redaktors:
Dardega Legzdiņa

Pētnieks komentē ieslodzīto apmaiņu starp Krieviju un rietumvalstīm (1)

Evans Gerškovičs, Alsu Kurmaševa un Pols Vīlans pēc atbrīvošanas.
Evans Gerškovičs, Alsu Kurmaševa un Pols Vīlans pēc atbrīvošanas. Foto: Reuters/ScanPix

Ceturtdien notikusī ieslodzīto apmaiņa starp Krieviju un rietumvalstīm Krievijai ir svarīgs signāls, ka sarunas ar Rietumiem notiek, pauda Austrumeiropas politikas pētījumu centra pētnieks Armands Astukevičs.

Viņš skaidroja, ka diskusijas un sarunas starp abām pusēm ir aizņēmušas ilgu laiku - vairāk nekā divus gadus. Tostarp arī Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs bija viena no personām, kuru sākotnēji bija plānots apmainīt.

Astukevičs sacīja, ka sarunas notikušas ilgu laiku, un viņš pašreiz nemeklētu citus aspektus, kāpēc apmaiņa notikusi tieši šobrīd.

Pētnieka ieskatā, notikusī ieslodzīto apmaiņa neatstās tiešu ietekmi uz karu Ukrainā.

Vienlaikus šī apmaiņa ir skaidrs Krievijas signāls, ka "mēs savējos nepametam, mēs viņus izvilksim ārā," sacīja Astukevičs, piebilstot, ka šis ir svarīgi sistēmas dzīvotspējai - vēstīt, ka Krievijas aģenti, kas nonāk Rietumos, netiek aizmirsti.

Vaicāts, kas varētu būt iniciators apmaiņas sarunām, Astukevičs sacīja, ka šāda veida apmaiņas nevar notikt bez abpusēja saskaņojuma.

Astukevičs sacīja, ka kopumā šāda veida apmaiņas notiek relatīvi bieži. Tostarp arī Krievijas un Ukrainas kontekstā aizturēto politieslodzīto apmaiņas notiek relatīvi bieži. Astukevičs arī minēja, ka pirms laika ASV panāca Krievijā ieslodzītās basketbolistes Britnijas Graineres apmaiņu.

Lai arī kopumā apmaiņas notiek salīdzinoši bieži, tas apmērs, kādā notikusi šī apmaiņa ir unikāls, kā arī būtiski ir tas, ka apmainīti ir ļoti nozīmīgi politieslodzītie, sacīja Astukevičs.

Jau ziņots, ka 1.augustā Turcijas galvaspilsētā Ankarā notikusi 26 cietumnieku apmaiņa rietumvalstu un Krievijas starpā.

Krievija ieslodzīto apmaiņas ietvaros atbrīvojusi ASV laikraksta "Wall Street Journal" žurnālistu Evanu Gerškoviču un bijušo ASV jūras kājnieku Polu Vīlanu, apliecināja Turcija, kuras izlūkdienests MIT koordinēja apmaiņu.

Kā teikts Turcijas paziņojumā, Ankaras lidostā apmainīti cietumnieki no ASV, Vācijas, Polijas, Slovēnijas, Norvēģijas, Baltkrievijas un Krievijas.

Turcijas telekanāls "TRT Haber" vēsta, ka pēc apmaiņas desmit cilvēki dosies uz Krieviju, 13 uz Vāciju, bet trīs uz ASV.

Izdevums "The Insider", atsaucoties uz saviem avotiem, publicējis sarakstu ar cilvēkiem, kurus atbrīvos Krievija un Baltkrievija, un to vidū ir Gerškovičs, Vīlans, ASV radiostacijas "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL) žurnāliste Alsu Kurmaševa, Vācijas pilsonis Riko Krīgers, kurš iepriekš Baltkrievijā tika notiesāts uz nāvi un apžēlots, Vācijas pilsoņi Patriks Šēbelis un Dīters Voroņins, opozīcijas aktīvisti Vladimirs Kara-Murza un Iļja Jašins, bijušie Navaļnija štāba koordinatori Lilija Čaniševa, Ksenija Fadejeva un Vadims Ostaņins, kā arī Andrejs Pivovarovs, Oļegs Orlovs, Saša Stočilenko, Kevins Ļiks un Hermans Moigess.

Krievijas "Telegram" kanāls "Mash" ziņoja, ka Krievijas pusei nodoti iepriekš Slovēnijā atmaskotie Krievijas ārējā izlūkdienesta SVR līdzstrādnieki Artjoms un Anna Duļcevi.

Tāpat Krievijai nodoti par kibernoziegumiem apcietinātie Aleksandrs Viņņiks, Maksims Marčenko, Vadims Konoščenko, Vladislavs Kļušins, Vladimirs Dunajevs un Romans Seļezņovs, kā arī Vācijā ar mūža ieslodzījumu notiesātais Vadims Krasikovs, kurš tika notiesāts par bijušā čečenu nemiernieku komandiera nogalināšanu Berlīnes parkā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu