Šodienas redaktors:
Dardega Legzdiņa

Turcija bloķē piekļuvi "Instagram"; lēmums saistīts ar "Hamās" līdera nāvi

Foto: Konstantin Sednev

Turcijā piektdien bloķēta piekļuve sociālajam tīklam "Instagram", un tas noticis pēc tam, kad prezidenta administrācijas amatpersona apsūdzēja platformu cenzūrā, kavējot publicēt līdzjūtības apliecinājumus saistībā ar palestīniešu teroristiskā grupējuma "Hamās" politiskā līdera Ismaila Hanijas nogalināšanu.

"Instagram.com ir bloķēts ar lēmumu, kas pieņemts 02.08.2024," teikts paziņojumā telekomunikāciju regulatora – Informācijas un komunikāciju tehnoloģiju pārvaldes – tīmekļa vietnē, neminot iemeslus.

Turcijas prezidenta administrācijas komunikācijas direktors Fahretins Altuns trešdien kritizēja "Instagram" par to, ka šī platforma "kavē cilvēkus publicēt līdzjūtības vēstījumus par mocekli Haniju".

"Tas ir ļoti skaidrs un acīmredzams cenzūras mēģinājums," platformā "X" ierakstīja Altuns.

Hanija un viņa miesassargs trešdien tika nogalināti triecienā Hanijas rezidencei Teherānā. Hanija bija ieradies Teherānā, kur otrdien piedalījās Irānas jaunā prezidenta Masuda Pezeškiāna zvēresta došanas ceremonijā.

"Hamās" apsūdzēja Hanijas nogalināšanā Izraēlu, kas nav komentējusi šīs apsūdzības.

Eiropas Savienība, ASV un Izraēla uzskata "Hamās" par teroristu organizāciju, bet Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans to ir raksturojis kā "atbrīvošanas kustību". Turcija kopš 2011.gada ir sniegusi patvērumu "Hamās" amatpersonām, arī Hanija bieži uzturējās Turcijā.

Saistībā ar Hanijas nāvi Turcijā piektdien ir izsludinātas sēras.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu