Šodienas redaktors:
Dardega Legzdiņa

Bijušajam Hondurasas policijas priekšniekam piespriež cietumsodu par kokaīna kontrabandu

Foto: AFP/SCANPIX

ASV tiesa bijušajam Hondurasas policijas priekšniekam ceturtdien piespriedusi 19 gadus cietumā par sazvērestību ar mērķi ievest Savienotajās Valstīs kokaīnu, pavēstīja ASV amatpersonas.

64 gadus veco Huanu Karlosu Bonilju Valjadaresu ASV varasiestādes aizturēja izmeklēšanas ietvaros, kurā bija iesaistīts bijušais Hondurasas prezidents Huans Orlando Ernandess.

Jūnijā Ernandesam tika piespriests 45 gadu cietumsods pēc tam, kad viņš tika notiesāts par simtiem tonnu kokaīna kontrabandu uz ASV.

ASV Ņujorkas Dienvidu apgabala prokurors Damians Viljamss sacīja, ka Bonilja "ļaunprātīgi izmantoja savu dienesta stāvokli un ieguva varu, veicinot kokaīna kontrabandu plašā mērogā".

Bonilja lika lietā "vardarbību, nevairoties no slepkavībām, lai aizsargātu kokaīna tonnas, kas tika vestas uz ASV, savu ietekmīgo narkotiku kontrabandistu un politisko partneru labā un pēc viņu pavēles," norādīja Viljamss.

Saskaņā ar ASV prokuroru sniegto informāciju Ernandess savas prezidentūras laikā no 2014. līdz 2022.gadam pārvērta Hondurasu par "narkovalsti".

Martā viņš tika notiesāts par to, ka kopš 2004.gada veicinājis simtiem tonnu kokaīna kontrabandu - galvenokārt no Kolumbijas un Venecuēlas - uz ASV caur Hondurasu.

Ernandess izmantoja narkotiku naudu, lai vairotu savas bagātības un finansētu politisko kampaņu, kā arī krāptos 2013. un 2017.gada vēlēšanās, skaidroja prokurori.

Viņa juridiskās problēmas sākās 2018.gadā, kad Maiami tika aizturēts viņa brālis Huans Antonio Ernandess, bet 2021.gada martā viņam tika piespriests mūža ieslodzījums par liela apmēra narkotiku tirdzniecību.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu