Šodienas redaktors:
Dardega Legzdiņa

RSU tomēr piedāvās studiju vietu VAD beigušajam jaunietim, kam iepriekš tā atteikta

Foto: LETA

Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) tomēr piedāvās studiju vietu Valsts aizsardzības dienestu (VAD) beigušajam jaunietim, kuram iepriekš tā atteikta.

Augstskolā norāda, ka tā ir "paplašināti izvērtējusi konkrētā Valsts aizsardzības dienesta karavīra gadījumu" un piedāvājusi risinājumu viņa uzņemšanai izvēlētajā studiju programmā ar "samērīgiem papildus nosacījumiem".

Kā pauž RSU, akadēmiskā taisnīguma princips nepieļauj uzņemšanu studijās, ja reflektants neatbilst uzņemšanas noteikumu prasībām. Vienlaikus "netipiskās situācijās" ir pieļaujama noteiktu prasību "saprātīga aizstāšana" ar līdzvērtīgas nozīmes noteikumiem.

Augstskolas vai koledžas patstāvīgi var noteikt pa valsts budžeta līdzekļiem finansētu studiju vietu sadalījumu studiju programmās, ievērojot līgumu, kas noslēgts starp Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) un augstskolām un koledžām, aģentūrai LETA norādīja IZM.

No valsts budžeta līdzekļiem šobrīd tiek finansētas pilna laika studijas, kā arī nepilna laika studijas tematiskās grupas "Izglītība" studiju programmās un Iekšējās drošības akadēmijā, ko īsteno RSU un Latvijas Universitāte (LU).

Vienlaikus IZM sola rast risinājumu, lai varētu atbalstīt arī tos VAD beidzējus, kas vēlas studēt citās nepilna laika studiju programmās. "Pats svarīgākais ir, ka jaunietis ir izturējis pamata uzņemšanas prasības," norādīja ministrijā.

Ministrija aicina augstskolas pārskatīt un nodrošināt no valsts budžeta līdzekļiem finansētās vietas tajās studiju programmās, kurās ir saņemti pieteikumi no aizsardzības dienestu pabeigušām personām. Augstskolām un koledžām arī jāaktualizē iekšējos normatīvajos aktos noteiktā kārtība studējošo pārcelšanai starp valsts budžeta un fizisko vai juridisko personu līdzekļiem, norādīja IZM.

Pēc ministrijas aplēsēm, jaunajā studiju gadā no valsts budžeta finansētas mācības kādā no Latvijas augstskolām sāks vairāk nekā 100 jauniešu. Visvairāk no viņiem uzņemti Rīgas Tehniskajā universitātē - 68 reflektanti.

LU uzņemti 16 jaunieši, RSU - seši, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē - pieci. Pa vienam reflektantam uzņemts Latvijas Kultūras akadēmijā, Latvijas Nacionālajā Aizsardzības akadēmijā, Rēzeknes Tehnoloģiju augstskolā, Ventspils Augstskolā un RTU Olaines Tehnoloģiju koledžā. Jauniešu skaits varētu mainīties, jo uzņemšana augstskolās vēl turpinās.

Ministrijas vērtējumā uzņemšanas process augstskolās un koledžās lielākoties noritējis raiti. Savukārt izņēmuma gadījumi liecinot par vajadzību pēc "atsevišķiem precizējumiem" normatīvajā regulējumā, kā arī komunikācijas pilnveidi starp iesaistītajām pusēm, uzskata IZM valsts sekretāra vietnieks Jānis Paiders.

Kā vēstīts, plašu rezonansi sociālajos medijos raisījis kādas mātes ieraksts, kuras dēlam iecerētās studijas RSU atteiktas, lai gan pirms tam augstskola esot telefoniski apstiprinājusi, ka dēls kritērijiem atbildis.

Māte TV3 apgalvoja, ka kādam no reflektantiem it kā ir bijušas augstākas atzīmes par viņas dēla atzīmēm, tādēļ viņas dēls nav uzņemts budžeta studiju programmā, tomēr viņa nesaprot, kāpēc puisis vispār tika iekļauts atzīmju konkursā, ja tas pēc likuma nebija paredzēts.

RSU skaidroja, ka visiem studētgribētājiem ir jāizpilda attiecīgās studiju programmas uzņemšanas prasības, tostarp jābūt sekmīgiem un centralizēto eksāmenu līmenim jāatbilst universitātes noteiktajam. Pamatā gan jaunietis neesot uzņemts, jo vēlējies studēt neklātienē, bet šajās studijās neesot budžeta vietu, uzņemšana kurās paredzēta VAD beigušajiem jauniešiem.

Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) norāda - izturot augstskolu prasības, tālākais konkurss par budžeta vietām uz VAD beigušajiem jauniešiem neattiecas. Ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jānis Paiders skaidro, ka līdz ar to VAD beigušajiem, kuri atbilst augstskolas studiju programmas prasībām, ir garantēta studiju vieta.

Tikmēr Aizsardzības ministrijā (AM) skaidro, ka, visticamāk, šāda situācija radusies nepietiekamas informācijas dēļ, kad katra no iesaistītajām pusēm jauno sistēmu ar valsts apmaksātajām budžeta vietām interpretējusi pēc saviem ieskatiem.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu