Šodienas redaktors:
Dardega Legzdiņa

Kā apstādināt “vāveres riteni” un uzsākt pozitīvas pārmaiņas savā dzīvē?

Foto: Publicitātes foto

Teju ikviens no mums ir piedzīvojis brīdi, kad darbs vairs nesniedz gandarījumu un laimes sajūtu. Tādos brīžos ir viegli aizmirst, ka darbam vajadzētu būt vietai, kurā jūtamies enerģiski un piepildīti. Mūsdienu straujajā pasaulē daudzi no mums jūtas iesprostoti darba un ikdienas rutīnas ciklā. Mūs ierobežo bailes, kā arī sociālā atbildība pret ģimeni un sabiedrību. Šis spiediens bieži vien kavē spēju pieņemt drosmīgus lēmumus, lai izkļūtu no situācijas, kurā neesam apmierināti

Sertificēts dzīves treneris Jēkabs Rēdlihs

Arī negatīva pieredze ir mācību stunda

Domājot par pārmaiņām, nevajadzētu novērtēt par zemu iepriekšējo darba pieredzi, pat, ja tā bijusi negatīva. Katrs darbs ir mācību stunda, kas palīdz mums augt un attīstīties. Tas sniedz vērtīgu pieredzi, pat, ja konkrētajā brīdī tā šķiet nepiemērota. Darbs palīdz izprast mūsu stiprās un vājās puses, kā arī to, kas mums patīk un ko vēlamies sasniegt. Tikai tad varam aug, mācoties jaunas prasmes un strādājot pie savas pilnveides. Tā ir mūsu bagāžas daļa, kas palīdz virzīties uz priekšu un atrast savu īsto aicinājumu – iegūstot kāroto sapņu darbu, daudzi cilvēki atzīst, ka tas nebūtu izdevies bez iepriekšējās, tostarp negatīvās, pieredzes.

Vienlaikus ir jāprot atpazīt brīdis, kad esat izsmēlis savas iespējas vai darba vide ir toksiska, un ir laiks pārmaiņām. Dzīve ir pārāk īsa, lai iestrēgtu darbā, kas nerada prieku un apmierinājumu. Svarīgi ir definēt, ko vēlaties no darba, un sākt meklēt iespējas, kas atbilst jūsu vēlmēm un interesēm. Galvenais, godīgi atbildēt uz savu jautājumu, vai ir pienācis laiks meklēt citu vakanci, kurā varētu augt un attīstīties?

Kā izvairīties no izdegšanas un atgūt dzīvesprieku?

Daudzi no mums dzīvo vāveres ritenī - darbs, mājas, bērnu pulciņi un citas ikdienas aktivitātes. Ir svarīgi uz brīdi apstāties un pārdomāt, kurp mēs virzāmies. Kādu iedomājaties savu dzīvi pēc pieciem gadiem, ja nekas nemainīsies? Vai esat apmierināti ar šo perspektīvu? Ja nē, ir laiks pārdomāt un plānot izmaiņas. Turpinot dzīvi rutīnā, bieži sākam izjust izdegšanu, kā arī veselības problēmas. Ilgtermiņā tā nevar turpināt. Ir jāatrod veidi, kā uzlādēt savas baterijas un atgūt dzīvesprieku. Latvijā izdegšana ir ļoti plaši izplatīts fenomens. Pētījuma centra “Kantar” pērn veiktais pētījums apliecināja, ka 41% darbinieku pēdējā gada laikā darbā ir piedzīvojuši izdegšanas pazīmes, kopumā šīs pazīmes darbā salīdzinoši biežāk ir piedzīvojuši tie darbinieki, kuri ir neapmierināti ar pašreizējo darbu, vai kuri ir neapmierināti ar savu darba un personīgās dzīves līdzsvaru. Tas liecina, ka mēs neveltām pietiekami daudz laika sev un savai labsajūtai. Ja nejūtamies labi, mēs nevaram palīdzēt arī citiem – saviem līdzcilvēkiem, ģimenei, bērniem, tāpēc ir svarīgi “uzlādēt baterijas” un rūpēties par sevi.

Drosme mainīt savu dzīvi

Sākumā doma par pārmaiņām dzīvē un darbā var šķist biedējoša, bet arī nelieli soļi var palīdzēt veikt lielas pārmaiņas. Es agrāk dzīvoju stresā, baidoties, ka nevarēšu nopelnīt pietiekami, lai nodrošinātu savu ģimeni. Taču, kad sapratu, ka darbs, kas man nerada prieku, kaitē manai veselībai, nolēmu mainīt savu attieksmi. Mēs bieži pārlieku raizējamies par to, ko par mums domā citi, un nereti pieņemam viņu domas par savām. Šī tendence var ierobežot spēju pieņemt drosmīgus lēmumus un dzīvot pilnvērtīgi. Ir svarīgi saprast, ka viss sākas ar sevi.

Turklāt, aptuveni 90% no mūsu bailēm un negatīvajām domām nepiepildās.

Un, lai gan mums nereti šķiet, ka pasaule sabruks, ja mēs kaut ko mainīsim savās dzīvēs, patiesībā, liela daļa cilvēku, kuri saņemas pārmaiņām, pēc tam jūtas laimīgāki. Lai gan ceļš uz laimi ir līkumains un var būt izaicinājumu pilns, tas ir to vērts.

Atbalsts pārmaiņu procesā

Labā ziņa – šis ceļš nav jāmēro vienam. Ir pieejami daudzi resursi, kas var palīdzēt sākt ceļu uz pārmaiņām – psihologi, kouči, mentori. Lai gan daļai cilvēki šķiet, ka tas nav nopietni, sākot izmantot šos resursus, daudzi pārliecinās par to lietderību un pievienoto vērtību. Galvenais ir sākt. Kad mēs saprotam, ko vēlamies un sākam rūpēties par sevi, kļūstam piepildītāki un harmoniskāki. Svarīgi ir uzdot sev pareizos jautājumus un meklēt atbildes uz tiem, un jautājumu formulēšanā lieliski var palīdzēt karjeras veidošanas eksperti un dzīves treneri. Vienkāršākais, ko var darīt, ir sākt ar maziem soļiem. Noklausieties raidierakstu, apmeklēt semināru vai iziet mācību kursu. Arī “Riga TechGirls” uzsāktā karjeras vadības programma, kurā darbojos kā viens no mentoriem, var būt viens no šiem soļiem. Šajā programmā es dalos ar savu pieredzes stāstu un ceru, ka tas cilvēkiem palīdzēs apzināties, cik daudz interesantu iespēju ir apkārt.

Dzīve ir pārāk īsa, lai to pavadītu darbā, ko nemīlam. Neļausim bailēm vai sociālajam spiedienam mūs ierobežot. Tikai mēs paši varam pamudināt sevi uz drosmīgām pārmaiņām, un atrast iespējas, kas ļaus dzīvot pilnvērtīgu un laimīgu dzīvi.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu