Šodienas redaktors:
Dardega Legzdiņa

Tērvetes dabas parks vismaz mēnesi būs slēgts apmeklētājiem

Vētras postījumi Tērvetes tīklu parkā.
Vētras postījumi Tērvetes tīklu parkā. Foto: Lita Millere/LETA

AS "Latvijas valsts meži" (LVM) dabas parks Tērvetē apmeklētājiem būs slēgts vismaz mēnesi, liecina kompānijas publiskotā informācija.

Uzņēmuma pārstāvji norāda, ka, rimstoties spēcīgajai 28.jūlija un 29.jūlija vētrai, LVM sāka meža autoceļu atbrīvošanu, lai varētu apsekot dabas parka teritoriju un apjaust vētras nodarītos postījumus.

Tostarp jaunākie dati liecina, ka vētras radītie postījumi ir lielāki, nekā sākotnēji prognozēts - nogāzti vismaz 4000 koku un nopietni bojāta tūrisma infrastruktūra. Parkā patlaban atrasties ir bīstami, tāpēc LVM aicina apmeklētājus uz slēgto parku nedoties.

LVM rekreācijas vadītājs Kristaps Didže atzīmē, ka, apsekojot parka teritoriju, secināts, ka vētra izdarījusi lielākos postījumus parka pastāvēšanas vēsturē. Ja pērn lielākoties bija sagāzti tikai koki, tad šogad būtiski bojājumi nodarīti arī parka infrastruktūras objektiem - tiltiem, laipām, mazajiem namiņiem, skulptūrām un žodziņiem. Cietusi visa rekreācijas zona 400 hektāru platībā.

Ņemot vērā, ka spēcīgais vējš lielu daļu koku ir aizlauzis, un tie jebkurā brīdī, arī bezvēja apstākļos, var lūzt, LVM pārstāvji aicina apmeklētājus nedoties arī uz parka daļu, kas apmeklētājiem pieejama bez maksas. Atrasties parka teritorijā patlaban ir bīstami un nebūs droši līdz brīdim, kad visi vētras radītie postījumi būs novērsti.

Šobrīd tiek gatavots ciršanas apliecinājuma pieprasījums Valsts meža dienestam (VMD).

Nopietnus postījumus vētra nodarījusi arī dabas parka sadarbības partneriem. Visvairāk cietis Tērvetes šķēršļu trase "Tarzāns", kas pēc pērnā gada vētras tika uzbūvēts no jauna un darbību atsāka šogad jūnijā.

LVM pārstāvji uzsver, ka "Tarzāns" šogad darbību dabas parkā neatsāks.

Jau ziņots, ka Latviju svētdienas, 28.jūlija, vakarā un pirmdien, 29.jūlijā, šķērsoja aktīvs ciklons, nesot ekstremāli stipru, ilgstošu lietu, un spēcīgas vēja brāzmas, kas lauza kokus un bojāja elektrolīnijas.

LVM apgrozījums pagājušajā gadā bija 626,019 miljoni eiro, kas ir par 10,5% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa samazinājās par 8,8% - līdz 220,838 miljoniem eiro.

Kompānija apsaimnieko valstij piederošās meža zemes. LVM vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja ir Zemkopības ministrija.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu