Šodienas redaktors:
Dardega Legzdiņa

Apdrošinātājs: Dabas stihiju radītie zaudējumi trīs gadu laikā pieauguši astoņas reizes

29. jūlija vētras postījumi Lauku ielā Jūrmalā.
29. jūlija vētras postījumi Lauku ielā Jūrmalā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Izmaksāto apdrošināšanas atlīdzību apmēri par dabas stihiju postījumiem ik gadu strauji pieaug, un pēdējo trīs gadu laikā "Swedbank" izmaksāto atlīdzību summa pieaugusi astoņas reizes, pērn sasniedzot 1 413 680 eiro, informēja apdrošinātāja "Swedbank P&C Insurance" pārstāvji.

Šīs nedēļas vētras radītie zaudējumi vēl tiek aplēsti, taču prognozējams, ka tie var pārsniegt divus miljonus eiro, un jau šobrīd iesniegto atlīdzības pieteikumu daudzums krietni pārsniedz skaitu, kas tika saņemts pēc pagājušā gada augusta vētras.

No 29.jūlija, kad notika vētra, līdz 31.jūlijam "Swedbank" apdrošināšanas kompānijas jau saņēma 1184 pieteikumus, un to skaits turpina pieaugt, lai gan aktivitāte jau manāmi mazinājusies. No saņemtajiem 63 ir par auto, bet lielākā daļa - 1121 - par mājokļa bojājumiem. Tā ir būtiska daļa no Latviju skārušajiem postījumiem, jo saskaņā ar Latvijas Bankas 2024.gada pirmā ceturkšņa ceturkšņa datiem "Swedbank P&C Insurance" fizisko personu īpašuma apdrošināšanā ieņem otro vietu tirgū.

Kompānijā norāda, ka ar "Swedbank" apdrošināšanu atlīdzina vētras radītus bojājumus neatkarīgi no vēja stipruma, un plūdi ir apdrošināti arī tad, ja tie radušies spēcīgu lietusgāžu dēļ, ne tikai ūdenstilpņu pārplūšanas dēļ.

Lielākajā daļā jeb 51% gadījumu atlīdzības pieteikumi ir saistīti ar lietus plūdiem, vētras postījumu dēļ bija 26% atlīdzību pieteikumu. Par spīti apjomīgajiem elektroapgādes pārtraukumiem vairākos tūkstošos mājsaimniecību bojājumi elektriskām iekārtām elektrības svārstību dēļ ir pieteikti mazāk nekā 1% no atlīdzību iesniegumiem.

Šīs nedēļas vētras zaudējumu kopējais apmērs vēl tiek aprēķināts, jo daļai bojāto mājokļu apskate būs iespējama tikai pēc tam, kad ēkas tiks atbrīvotas no ūdens, taču bojājumu novērtējums un pieteikumu skaits liecina, ka tie būs apjomīgi. "Swedbank" apdrošināšanas Atlīdzību nodaļa strādā pastiprinātā režīmā, lai pēc iespējas ātrāk varētu izskatīt iesniegtos atlīdzību pieteikumus.

"Swedbank P&C Insurance" informē, ka 2021.gadā par dabas stihiju radītiem bojājumiem "Swedbank P&C Insurance" atlīdzībās izmaksāja 173 180 eiro, 2022.gadā 368 460 eiro, taču 2023.gadā, kas pārsteidza ar vienu no pēdējā laika lielākajām vētrām, atlīdzības sasniedza jau 1 413 680 eiro. Pērn divas no trim lielākajām atlīdzībām dabas stihiju dēļ bija tieši virszemes plūdu dēļ.

Pēdējos trīs gados ir arī mainījies postošāko stihiju "tops". Ja 2022.gadā no visiem atlīdzinātajiem dabas stihiju gadījumiem 75% gadījumu cēlonis bija vētra un plūdi - 1%, tad 2023.gadā vētra radīja postījumus 42% gadījumu, taču plūdi, tostarp lietus plūdi, - 26% gadījumu un krusa - 10% gadījumu.

"Swedbank" grupā apdrošināšanas pakalpojumus nodrošina "Swedbank P&C Insurance" un "Swedbank Life Insurance", kurus pārstāv to Latvijas filiāles un apdrošināšanas aģents "Swedbank".

Svarīgākais
Uz augšu