Šodienas redaktors:
Dardega Legzdiņa

Krievu spiega iekļaušana cietumnieku apmaiņā Polijā tiek vērtēta neviennozīmīgi

Foto: AP / Scanpix

Polijas valdība piektdien, 2. augustā, aizstāvēja lēmumu Rietumu un Krievijas ieslodzīto apmaiņas ietvaros atbrīvot Polijā par spiegošanu Krievijas labā apsūdzētu krievu un spāņu izcelsmes žurnālistu, vienlaikus izskanot bažām par Baltkrievijā ieslodzītā poļu žurnālista likteni.

Lai sekmētu lielāko apmaiņu kopš Aukstā kara, Varšava atbrīvoja žurnālistu Pablo Gonsalesu (Pāvelu Rubcovu), kas ir apsūdzēts spiegošanā Krievijas labā un 2022.gada februārī tika aizturēts pie Ukrainas robežas.

Gonsalesa iekļaušana apmaiņas darījumā daudzos raisa neizpratni, jo Polija nav nodrošinājusi Baltkrievijas poļu žurnālista Andžeja Počobuta atbrīvošanu.

Polijas vadošā laikraksta "Gazeta Wyborcza" korespondents un Baltkrievijas poļu aktīvists Počobuts tika notiesāts 2023.gada februārī.

"Vēlos apliecināt, ka centieni atbrīvot citus politieslodzītos, arī Andžeju Počobutu, notiek citas procedūras ietvaros," piektdien žurnālistiem apgalvoja Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis.

Opozīcijas partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) politiķis, bijušais iekšlietu ministrs Marjušs Kamiņskis pārmeta valdībai, ka tā par krievu spiega atbrīvošanu pretī neko nav saņēmusi.

"Sarunas par gūstekņu apmaiņu starp Krieviju un Rietumiem notika vismaz pusotru gadu," Kamiņskis norādīja platformā "X", piebilstot, ka, vēl būdams amatā, viņš risinājis sarunas ar ASV amatpersonām par šo apmaiņu.

"Mūsu nosacījums gūstekņu apmaiņai bija nodot Polijai Andžeju Počobutu, kas Baltkrievijā notiesāts uz astoņiem gadiem cietumā," skaidroja bijušais ministrs.

Ceturtdienas ieslodzīto apmaiņas ietvaros tika atbrīvots arī Vācijas pilsonis Riko Krīgers, kas bija ieslodzīts Baltkrievijā.

Piektdien PiS likumdevēji paziņoja, ka ir pieprasījuši valdībai oficiālu skaidrojumu par tās centieniem panākt Počobuta atbrīvošanu.

Počobuts daudz ziņoja par masu protestiem pret Baltkrievijas diktatoru Aleksandru Lukašenko un atteicās pamest valsti pēc tam, kad varasiestādes izvērsa represijas pret opozīciju.

Žurnālists cietumā nesaņem nepieciešamos medikamentus un viņa veselība pasliktinās, brīdinājuši viņa kolēģi.

Saskaņā ar Baltkrievijas cilvēktiesību organizācijas "Vjasna" datiem Baltkrievijas cietumos ieslodzīti aptuveni 1400 politieslodzīto.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu