Šodienas redaktors:
Dardega Legzdiņa

Kremlis atzīst, ka cietumnieku apmaiņā atbrīvoti trīs specdienestu darbinieki (12)

Kara noziedznieka Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.
Kara noziedznieka Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs. Foto: Viiviien/Shutterstock

Trīs no cietumnieku apmaiņas darījumā atbrīvotajiem krieviem ir specdienestu darbinieki, piektdien, 2. augustā, paziņoja Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

"[Vadims] Krasikovs ir no FSB, viņš kopā ar vairākiem prezidenta apsardzes locekļiem dienēja "Alfa". Tāpēc ir dabiski, ka viņš un Putins vakar viens otru sveica. Duļcevi ir izlūki. Viņu bērni tikai vakar uzzināja, ka viņi ir krievi. Viņi pat nerunā krieviski un nezināja, kas ir Putins. Vakar viņi jautāja vecākiem, kas bija tas, kurš viņus sagaidīja. Tā strādā nelegāļi, kas tik ļoti upurējas savam darbam," pavēstīja Peskovs.

Krasikovs bija notiesāts Vācijā ar mūža ieslodzījumu par bijušā čečenu nemiernieku komandiera Zelimhana Hangošvili nogalināšanu Berlīnes Tīrgartena parkā 2019.gada 23.augustā.

Trešdien Slovēnijas tiesa piesprieda vairāk nekā pusotra gada cietumsodu Duļcevu pārim par spiegošanu Maskavas labā, bet pēc tam lika viņus izraidīt no valsts.

Artjoms un Anna Duļcevi trešdienas tiesas sēdē atzina savu vainu apsūdzībās "spiegošanā un dokumentu viltošanā".

Pāris, kas abi ir aptuveni 40 gadus veci un kam ir Argentīnas pases, tika aizturēti 2022.gada decembra sākumā saistībā ar iespējamu spiegošanu Krievijas labā, ziņoja vietējie mediji.

Viņi kā aizsegu izmantoja uzņēmumu un mākslas galeriju Ļubļanā, kā arī izmantoja viltotas identitātes un uzdevās kā argentīnieši Ludvigs Gišs un Marija Roza Meijere Munosa.

Jau ziņots, ka ceturtdien Turcijas galvaspilsētā Ankarā notika 26 cietumnieku apmaiņa rietumvalstu un Krievijas starpā.

Ankaras lidostā apmainīti cietumnieki no ASV, Vācijas, Polijas, Slovēnijas, Norvēģijas, Baltkrievijas un Krievijas. Pēc apmaiņas desmit cilvēki devās uz Krieviju, 13 - uz Vāciju, bet trīs - uz ASV.

Izdevums "The Insider", atsaucoties uz saviem avotiem, publicējis sarakstu ar cilvēkiem, kurus atbrīvoja Krievija un Baltkrievija, un to vidū ir Gerškovičs, Vīlans, Kurmaševa, Vācijas pilsonis Riko Krīgers, kurš iepriekš Baltkrievijā tika notiesāts uz nāvi un apžēlots, Vācijas pilsoņi Patriks Šēbelis un Dīters Voroņins, opozīcijas aktīvisti Vladimirs Kara-Murza un Iļja Jašins, bijušie Navaļnija štāba koordinatori Lilija Čaniševa, Ksenija Fadejeva un Vadims Ostaņins, kā arī Andrejs Pivovarovs, Oļegs Orlovs, Saša Skočiļenko, Kevins Ļiks un Hermans Moigess.

Krievijas "Telegram" kanāls "Mash" ziņoja, ka Krievijas pusei nodoti iepriekš Slovēnijā atmaskotie Krievijas ārējā izlūkdienesta SVR līdzstrādnieki Artjoms un Anna Duļcevi. Tāpat Krievijai nodoti par kibernoziegumiem apcietinātie Aleksandrs Viņņiks, Maksims Marčenko, Vadims Konoščenko, Vladislavs Kļušins, Vladimirs Dunajevs un Romans Seļezņovs, kā arī Vācijā ar mūža ieslodzījumu notiesātais Vadims Krasikovs, kurš tika notiesāts par bijušā čečenu nemiernieku komandiera nogalināšanu Berlīnes parkā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu