Šodienas redaktors:
Dardega Legzdiņa

Daudzās oficiālajās peldvietās ūdens kvalitāte neatbilst prasībām (2)

Lucavsalas peldvieta.
Lucavsalas peldvieta. Foto: Paula Čurkste/LETA

Veselības inspekcija (VI) noteikusi peldēšanas ierobežojumus vairumam oficiālo peldvietu Jūrmalā un Rīgā, jo ūdens mikrobioloģiskā kvalitāte neatbilst prasībām, informēja VI.

Peldēties aizliegts Rīgas peldvietās Rumbulā un Ķīpsalā, kā arī Siguldas peldvietā "Gauja". Tāpat VI saglabājusi ieteikumu nepeldēties Lucavsalā, Lucavsalas līcī, Vecāķos, Daugavgrīvā un Vakarbuļļos.

Savukārt Jūrmalas peldvietās Vaivaros, Asaros, Mellužos, Kauguros un Pumpuros aizliegums peldēties noteikts, jo, saskaņā ar pašvaldības sniegto informāciju, Jūrmalā Rīgas līča piekrastē lietus ūdens izvades vietās patlaban nonāk arī ūdeņi no iepriekš appludinātajām teritorijām.

Lielupes peldvietās Ezeru ielā un Priedainē VI iesaka nepeldēties, jo atsevišķās vietās Lielupē nonākuši papildu lietus ūdeņi no, iespējams, piesārņotām vietām.

VI iesaka nepeldēties arī Salaspils pilsētas peldvietā un Saldus ezera peldvietā. Savukārt Rāznas ezera peldvieta "Lipuški" joprojām ir slēgta, kamēr peldvietas zonā norisinās būvniecības darbi. Būvniecības objektā peldsezonas laikā peldēties ir aizliegts.

Kurzemes un Latgales oficiālajās peldvietās peldēties ir atļauts. Nākamās nedēļas sākumā būs zināmi peldvietu ūdens mikrobioloģiskie rādītāji vēl 14 oficiālajās peldvietās.

VI speciālisti peldūdens paraugu analīzes oficiālajās iekšzemes un jūras peldvietās ņēma no 29. līdz 31.jūlijam. Laboratorijā tiek noteikti divi mikrobioloģiskie rādītāji - zarnu nūjiņu (Escherichia coli jeb E.coli) un zarnu enterokoku koncentrācija ūdenī. Šie rādītāji kalpo par indikatoriem iespējamā fekālā ūdens piesārņojuma atklāšanai un var liecināt par slimību izraisošo patogēno baktēriju un vīrusu klātbūtni ūdenī. Savukārt vizuāli ūdens paraugu ņemšanas laikā tiek novērtēta ūdens krāsa, pievērsta īpaša uzmanība peldošiem atkritumiem un naftas produktiem ūdenī, kā arī zilaļģu savairošanās procesam.

Ja peldvietu ūdens paraugu analīžu rezultāti liecinās, ka ūdens atbilst prasībām, pie peldūdens kvalitātes rezultātiem tiks atzīmēts, ka peldēties ir atļauts. Savukārt, ja peldūdens kvalitāte neatbildīs prasībām, Inspekcija noteiks peldēšanās ierobežojumus - ieteikumu nepeldēties vai aizliegumu peldēties. Attiecīgo informāciju peldvietas apsaimniekotājam jāizvieto konkrētās peldvietas informatīvajā stendā. Ieteikums nepeldēties ir jāievēro jutīgām iedzīvotāju grupām - maziem bērniem, vecākiem cilvēkiem un cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām, kuru imūnā sistēma ir novājināta -, bet aizliegums peldēties ir jāievēro visiem.

Visu oficiālo peldvietu ūdens nākamā laboratoriskā pārbaude tiks veikta 26.augustā un 27.augustā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu