Šodienas redaktors:
Dardega Legzdiņa

Pentagons anulē vienošanos ar 11. septembra teroraktu organizētāju par vainas atzīšanu (2)

Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Str Old/REUTERS

ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins piektdien anulēja vienošanos ar 2001.gada 11.septembra teroraktu organizētāju Halidu Šeihu Mohammedu par viņa vainas atzīšanu, kas ļautu viņam izvairīties no nāvessoda piespriešanas.

Mohammeds un viņa līdzzinātāji Valids bin Atašs un Mustafa al Havsavi bija piekrituši atzīt savu vainu apmaiņā pret mūža ieslodzījumu nāvessoda vietā.

Par šīm vienošanām tika paziņots trešdien. Par tām pauda sašutumu vairāki 11.septembra teroraktos nogalināto radinieki, un tās kritizēja vadoši republikāņu politiķi.

"Es esmu noteicis, ka, ņemot vērā, cik svarīgs ir lēmums slēgt pirmstiesas vienošanās ar apsūdzētajiem (..) atbildībai par šādu lēmumu jābūt manā kompetencē," paziņoja Ostins memorandā Sjūzenai Eskaljērai, kura pārraudzīja šo lietu.

"Līdz ar to es anulēju trīs pirmstiesas vienošanās, kuras jūs parakstījāt minētajā lietā 2024.gada 31.jūlijā," teikts Ostina memorandā Eskaljērai.

Mohammeda un viņa līdzzinātāju lietas gadiem ilgi ir iestrēgušas pirmstiesas manevros, kamēr apsūdzētie ir ieslodzīti ASV Gvantanamo karabāzē Kubas teritorijā.

Vienošanās par vainas atzīšanu bija kritizējis republikāņu prezidenta amata kandidāta Donalda Trampa izraudzītais viceprezidenta kandidāts senators Džeimss Deivids Venss, kurš vēlēšanu kampaņas mītiņā paziņoja: "Mums vajadzīgs prezidents, kurš nogalina teroristus, nevis risina sarunas ar viņiem."

Pārstāvju palātas spīkers Maiks Džonsons paziņoja, ka šīs vienošanās ir "pliķis sejā" teroraktu upuru ģimenēm. Pārstāvju palātas Bruņoto spēku komitejas priekšsēdētājs republikānis Maiks Rodžerss nosauca šīs vienošanās par "bezkaunīgām".

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu