Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Krievijas naftas eksports ar tankkuģiem sarūk, ziņo Bloomberg (3)

Foto: Schutterstock.com

Krievijas jēlnaftas eksports no galvenajām Rietumu ostām 2024. gada jūlijā samazinājās līdz 19 mēnešu minimumam. Tas izraisīja vispārēju jūras naftas plūsmu samazināšanos visā pasaulē, atsaucoties uz tankkuģu izsekošanas datiem, vēsta Bloomberg.

Krievijas eksports, lielākoties Urālu markas naftas, no Baltijas ostām – Primorskas un Ustj–Lugas, kā arī Novorosijskas pie Melnās jūras – pagājušajā mēnesī samazinājās līdz gandrīz 1,8 miljoniem barelu dienā, salīdzinājumā ar 2,2 miljoniem jūnijā.

Jāatzīmē, ka pagājušajā mēnesī globālie piegādes apjomi saruka par aptuveni 586 000 barelu dienā. Kopējā plūsma uz Ķīnu samazinājās par vairāk nekā 1,4 miljoniem barelu dienā, kas ir lielākais novērotais kritums šogad. Lai gan skaitļi varētu mainīties, jo arvien vairāk kuģu norāda savus galamērķus.

Saskaņā ar žurnālistu sniegto informāciju lielāko eksportētāju – Saūda Arābijas un ASV – pieaugums palīdzēja kompensēt Krievijas, Brazīlijas, Venecuēlas un Kataras piegāžu samazināšanos.

Tajā pašā laikā Krievija uzlabo savus OPEC+ ražošanas mērķus un ir novērojama naftas pārstrādes atveseļošanās iekšzemes tirgū. Vienlaikus valsts kopējais jēlnaftas eksports pa jūru ir zemākais gandrīz gada laikā, savukārt eksporta apjomi no Baltijas jūras ostām ir mazākie kopš 2022. gada decembra.

Eiropas Komisija ir aicinājusi Ungāriju un Slovākiju atteikties no Krievijas naftas, nevis vainot Ukrainu naftas blokādē. Eiropas Komisija uzskata, ka abas valstis saņem pietiekami daudz naftas un nav nepieciešamas nekādas "steidzamas konsultācijas", kurās iesaistīta Ukraina.

Neraugoties uz Rietumu bezprecedenta sankcijām, Krievija joprojām finansē savu militāro mašinēriju ar ieņēmumiem no energoresursu eksporta.

Svarīgākais
Uz augšu