Brīdī, kad vēl nav rimušās asās diskusijas sabiedrībā par alžīriešu bokseres Imanes Kelifas dzimumu un tiesībām piedalīties un uzvarēt olimpiskajās spēlēs, vērts minēt, ka tas gluži nav bezprecedenta gadījums. Proti, tikpat skandalozs un varbūt skumjš ir zelta medaļas augstlēkšanā laureātes Doras jeb Heinriha Ratjena stāsts, kuru policisti apsūdzēja par “vīrieti kleitā”, bet citi sportisti apvainojās, jo nevarēja īsti saprast, kāda dzimuma cilvēks viņu sāncensis ir.

1936. gadā nacistu partija rekrutēja jaunu un talantīgu vācu augstlēcēju, uzdodot tam visai neparastu uzdevumu: viņam jāizliekas par meiteni. Heinriham Ratjenam bija jāpieņem jauns dzimums un identitāte, lai nestu nacistiem slavu olimpiskajās spēlēs. Vairākus gadus Ratjens vaiga sviedros pildīja savu misiju, saņemot medaļas, kas domātas sievietēm. Kad savu uzdevumu viņš bija beidzi, viņš no profesionālā sporta aizgāja un atgriezās savā vīrieša ādā.

Ratjena stāsts mūsdienās vietumis tiek likts priekšā kā viens no nedaudzajiem “īpaši zemiskajiem krāpšanas paņēmieniem”, kad vīrietis pārģērbjas par sievieti, lai tiktu pie medaļām. Tieši tāpēc radās nepieciešamība pārliecināties, ka sportists ir tā dzimuma, par kuru uzdodas.