Uzstādīti pat elektriskie žogi – pašvaldību cīņa ar negantajiem Spānijas kailgliemežiem (5)

"Tā ir sērga!" – tā par negantajiem un rijīgajiem Spānijas kailgliemežiem (Arion vulgaris) vairākās dārzkopju grupās izsakās iedzīvotāji no dažādām Latvijas vietām. Spānijas kailgliemeži izplatās rekordātrumā, un pašvaldības metušās cīņā, lai palīdzētu iedzīvotājiem no tiem atbrīvoties. Kādus apkarošanas pasākumus tās veic? Vai tie ir veiksmīgi? Vai tomēr tā ir kā cīņa ar vējdzirnavām? To vaicājām dažādiem pašvaldību pārstāvjiem.

"Mēs tos slaktējam nost ar ķieģeļiem! Nav jau citu variantu! Tos var lasīt spaiņiem! Kaimiņiene vakarā regulāri izstaigā ne tikai savu dārzu, bet arī piebraucamo ceļu un gar kaimiņiem esošos grāvīšus, lai tos salasītu!" tā man šogad stāstīja draudzene no Siguldas. To, ka Siguldā neganto viesu ir papilnam, apstiprināja arī pašvaldībā.

Turklāt tā arī nav vienīgā pašvaldība, kurā tie ir savairojušies. Savulaik medijos izskanēja, ka pat Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī tie manīti, turklāt arī Pāvilostā kailgliemeži terorizē iedzīvotājus, bet Bauskas novadā bērni pat ar spaiņiem tos lasījuši. Savukārt Talsos tika rīkotas Spānijas kailgliemežu lasīšanas talkas.

Vai cīņa ar vējdzirnavām? Stāsta pašvaldību pārstāvji

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu