Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Gada inflācija jūlijā Latvijā samazinājusies līdz 0,7%

Foto: Zane Bitere / LETA

Patēriņa cenas šogad jūlijā salīdzinājumā ar jūniju Latvijā pieauga par 0,1%, bet gada laikā - šogad jūlijā salīdzinājumā ar 2023.gada jūliju - palielinājās par 0,7%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 1,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Vienlaikus 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, jūlijā pieaudzis par 1,5%.

2024.gada jūlijā, salīdzinot ar jūniju, būtiskākā ietekme uz cenu līmeņa izmaiņām bija dažādu preču un pakalpojumu grupai (+0,1 procentpunkts), ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem (+0,1 procentpunkts), alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem (+0,1 procentpunkts), kā arī apģērbam un apaviem (-0,3 procentpunkti) un pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem (-0,1 procentpunkts).

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas samazinājās par 0,2%.

Sezonālu faktoru ietekmē cenu kritums šajā grupā bija svaigiem dārzeņiem (-9,4%) un svaigiem augļiem ( 2,6%). Akciju ietekmē cenas samazinājās žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (-0,9%), pienam (-1,8%), kā arī augu eļļai (-3,4%). Mēneša laikā lētākas bija arī svaigas vai atdzesētas zivis (-5,2%) un cukurs (-3,3%).

Savukārt, noslēdzoties akcijām, dārgāks bija siers un biezpiens (+2,4%), piena produkti (+3%), maize (+1,4%), mājputnu gaļa (+1,8%), kā arī saldējums (+3,1%). Cenas palielinājās arī cūkgaļai (+0,9%) un kartupeļiem (+3,1%), turpinoties jaunās kartupeļu ražas nonākšanai tirdzniecībā.

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis mēneša laikā palielinājās par 0,8%. Alkoholiskie dzērieni sadārdzinājās par 0,7%, ko galvenokārt ietekmēja cenu pieaugums stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, bet tabakas izstrādājumi bija vidēji par 0,9% dārgāki.

Apģērba un apavu grupā cenas mēneša laikā samazinājās par 5,1%. Galvenokārt vasaras sezonas apģērbu un apavu izpārdošanu ietekmē vidējais cenu līmenis gan apģērbiem, gan apaviem kritās par 5,3%.

Ar transportu saistītās preces un pakalpojumi mēneša laikā kļuva dārgāki par 0,9%, ko lielākoties ietekmēja degvielas cenu kāpums par 1,3%. Dīzeļdegvielai cenas palielinājās par 1,9%, benzīnam - par 0,5%, bet auto gāzei - par 2,1%. Sadārdzinājās arī pasažieru aviopārvadājumi un pasažieru pārvadājumi pa autoceļiem.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas mēneša laikā palielinājās par 3%. Galvenokārt akciju noslēgumu rezultātā dārgāki bija personīgās higiēnas preces un skaistumkopšanas līdzekļi.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums mēneša laikā bija mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem, mājokļa īrei, farmaceitiskajiem produktiem, elektroenerģijai. Savukārt cenas samazinājās viesnīcu pakalpojumiem, mājokļa mēbelēm.

2024.gada jūlijā, salīdzinot ar 2023.gada jūliju, lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām bija pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem (+0,6 procentpunkti), alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem (+0,5 procentpunkti), ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem (+0,5 procentpunkti), veselības aprūpei (+0,3 procentpunkti), kā arī ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem (-2,2 procentpunkti).

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 2,4%.

Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu šajā grupā gada laikā bija kafijai (+6,5%), olīveļļai (+37,9%), kā arī konditorejas izstrādājumiem (+5,6%). Dārgākas bija arī augļu un dārzeņu sulas (+12,9%), kartupeļi (+14,5%), siers un biezpiens (+3,1%), saldumi (+18,2%), šokolāde (+6,8%) un sviests (+8,7%). Cenas pieauga arī konservētām vai pārstrādātām zivīm un jūras velšu izstrādājumiem (+10,1%), mājputnu gaļai (+2,2%) un žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (+1,3%). Savukārt lētāki bija milti un citi graudaugi (-9,9%), cukurs (-14,6%), olas (-4,6%), kā arī piena produkti ( 2,5%).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis gada laikā pieauga par 7,2%. Tabakas izstrādājumiem gada laikā cenas palielinājās vidēji par 13,1%, bet alkoholisko dzērienu cenas kāpa par 4,1%, sadārdzinoties stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, alum un vīnam.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis gada laikā samazinājās par 11,3%. Gada laikā būtiskākais cenu kritums bija elektroenerģijai (-31,2%) un siltumenerģijai (-14,8%). Cenas samazinājās cietajam kurināmajam (-8,3%), kā arī dabasgāzei (-7,6%). Savukārt sadārdzinājās mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi (+7,5%), mājokļa īre (+8,1%), atkritumu savākšana (+13,1%), ūdensapgāde (+5,8%), mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi (+5,1%).

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis gada laikā kāpa par 5,2%. Gada laikā dārgāki kļuva zobārstniecības pakalpojumi, farmaceitiskie produkti, ārstu speciālistu pakalpojumi, medicīnas analīžu laboratoriju un rentgenoloģijas centru pakalpojumi.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas gada laikā palielinājās par 3,8%, ko noteica degvielas cenu kāpums par 6%. Dīzeļdegviela sadārdzinājās par 8,6%, benzīns - par 3,8%, bet auto gāze - par 0,2%. Gada laikā cenu kāpums bija arī personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, pasažieru pārvadājumiem pa autoceļiem un ar vilcienu. Savukārt cenas samazinājās pasažieru aviopārvadājumiem un lietotām automašīnām.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums gada laikā bija telekomunikāciju pakalpojumiem, apģērbiem, restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem, personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, ziediem. Savukārt lētāki bija personālie datori.

Svarīgākais
Uz augšu