Spānijas policija dzen pēdas Katalonijas separātistu līderim Pudždemonam, kurš atgriezies valstī (1)

Foto: Reuters / Scanpix

Katalonijas policija Barselonā cenšas atrast bijušo šī Spānijas reģiona premjerministru un separātistu līderi Karlesu Pudždemonu, kas pēc septiņiem trimdā pavadītiem gadiem ceturtdien atgriezies dzimtenē, lai gan ir izdots viņa aizturēšanas orderis.

Pēdējos gadus Pudždemons dzīvojis Briselē pēc tam, kad Spānijā viņš tika apsūdzēts saistībā ar neveiksmīgo neatkarības iegūšanas mēģinājumu 2017.gadā.

Pudždemons īsi uzrunāja simtiem atbalstītāju, kas bija sapulcējušies pie Katalonijas parlamenta Barselonā pirms balsojuma par jauno Katalonijas valdības vadītāju.

Ekspremjers sacīja, ka ir atgriezies, "lai atgādinātu jums, ka mēs joprojām esam šeit", un piebilda: "Referenduma rīkošana nav un nekad nebūs noziegums."

Pēc tam Pudždemons devās prom. Daudzi gaidīja, ka Pudždemons ieradīsies parlamenta ēkā laikā, kad tur notiks balsojums par jauno premjeru, tomēr viņš tur nav ieradies.

Spānijas mediji vēsta, ka Katalonijas policija sākusi operāciju, lai atrastu un aizturētu Pudždemonu.

Laikraksts "El Pais", atsaucoties uz avotiem policijā, vēsta, ka tiek uzraudzīti ceļi uz pilsētas robežas. Visā pilsētā arī izveidoti arī ceļu kontrolpunkti, paziņoja Katalonijas Iekšlietu departamenta preses sekretārs.

Domājams, Pudždemona atgriešanās Spānijā saistīta ar vairākiem motīviem.

Pirmkārt, viņš vēlas izdarīt spiedienu uz varasiestādēm, lai tās piemērotu attiecībā uz viņu jauno amnestijas likumu pēc tam, kad Augstākā tiesa tehnisku iemeslu dēļ no tā piemērošanas viņu bija izslēgusi.

Viņa mērķis arī varētu būt bijis izjaukt sociālista Salvadora Iljas kļūšanu par jauno Katalonijas premjeru. Bijušais Spānijas veselības ministrs kļūtu par kopš 2010.gada pirmo reģiona vadītāju, kas nav nacionālists.

Tikpat svarīgi Pudždemonam ir apliecināt sevi un savu partiju "Kopā par Kataloniju" (JxCat) kā galvenos neatkarības atbalstītājus. Viņš vēlas, lai viņa separātistu sāncense Katalonijas Republikāņu kreisā partija (ERC) tiktu uzskatīta par līdzdalīgu Spānijas unionismā, jo tā ir piekritusi atbalstīt Iljas kandidatūru.

Kamēr nav izveidota jauna vietējā valdība, ERC joprojām ir atbildīga par Katalonijas policijas spēkiem, tāpēc ekspremjera atgriešanās ir īpaši neērta šai partijai.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu