2017. gadā katalāņu nacionālists Karless Pudždemons aizbēga no Spānijas policijas, šķērsojot robežu automašīnas bagāžniekā, un apmetās Briselē. Septiņus gadus vēlāk viņš atgriezies dzimtenē, kur joprojām gaida aresta orderis un pat aizdomas par darījumiem ar Kremli. Kas pamudinājis Pudždemonu riskēt ar ieslodzījumu, un kā viņš nonācis tik tālu?

Pirms teju septiņiem gadiem Katalonijā, autonomajā apgabalā Spānijas ziemeļaustrumos, pretrunā valsts konstitūcijai tika sarīkots referendums par neatkarības pasludināšanu. Spānijas varasiestādes asi vērsās pret separātistu kustību, un tās līderis Karless Pudždemons bija spiests doties trimdā. Par spīti tam, ka viņu tēvzemē gaida aresta orderis, neatkarības cīnītājs šonedēļ atgriezies Katalonijā, un ceturtdienas rītā pie Triumfa arkas Barselonas centrā uzrunāja vismaz 3500 atbalstītājus, bet tad atkal nozuda lielajā pūlī.

“Esmu ieradies, lai atgādinātu viņiem, ka mēs joprojām esam šeit, jo mums nav tiesību atkāpties,” savā uzrunā sacīja katalāņu neatkarības kustības līderis. Varasiestādes sāka Pudždemona notveršanas operāciju, izvietoja pārbaudes punktus uz ceļiem Barselonā un lielceļiem, kas ved ārpus pilsētas Francijas virzienā, taču notvert bēgli tā arī neizdevās.