Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

"Atbalstījām speciālo militāro operāciju..." Kurskas apgabala iedzīvotāji neizpratnē par kara ienākšanu Krievijas teritorijā (29)

Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam adresētu ziņojumu ierakstījuši Kurskas apgabala Sudžas rajona iedzīvotāji, kuriem Ukrainas spēku iebrukuma un notiekošo kauju dēļ nācies pamest mājas. Kremlis joprojām domā, kā reaģēt uz kara ienākšanu Krievijas teritorijā. Putins tikai tagad sācis uz to attiecināt tādus vārdus kā "situācija" un "apstākļi", kā arī solījis izmaksāt 10 000 rubļu (105 eiro) kompensāciju tiem, kam nācies pamest savas mājas.

Sudžas rajona iedzīvotāju video kāda sieviete norāda, ka 6.augustā pierobežas rajona teritorijā esot iegājuši "ārvalstu karavīri ar NATO tehniku".

Lai gan Krievija jau divus ar pusi gadus īsteno pilna mēroga iebrukumu Ukrainā un jau desmit gadus karo Ukrainas austrumu reģionā Donbasā, šķiet, ka Krievijas iedzīvotājus pārsteigusi karadarbības ienākšana Krievijas teritorijā. 

"Mūsu radinieki, vīri, kaimiņi aizsargā Donbasu. Mēs esam zaudējuši savu zemi, mēs esam zaudējuši savas mājas, mēs aizbēgām no apšaudēm, daudziem nācās bēgt bez dokumentiem. Vēlamies lūgt palīdzību. Mēs esam palikuši vieni. Mēs esam pieraduši pie apšaudēm, mēs atbalstījām speciālo militāro operāciju [Krievijas valdības lietotais apzīmējums tās sāktajam karam Ukrainā – red.], mēs palīdzējām mūsu armijai un turpinām palīdzēt jau kopš speciālās militārās operācijas pirmajām dienām," saka video redzamā sieviete.

Cits Sudžas rajona iedzīvotājs, vēršoties pie Putina, lūdz neklusēt par Ukrainas spēku virzību un ieņemtajām teritorijām, jo laicīgi iegūta informācija varētu paglābt civiliedzīvotājus.

"Nesen [Krievijas] Ģenerālštāba vadītājs mums stāstīja, ka situācija tiek kontrolēta, bet šodien Sudžas rajonā notiek milzīgas, skaļas kaujas," viņš uzsver.

Savukārt cita pierobežas iedzīvotāja norāda, ka nenotiekot organizēta evakuācija no Sudžas rajona, tāpēc civiliedzīvotājiem pašiem esot jāmeklē iespējas pamest reģionu, kur notiek kaujas.

Ceturtdienas, 8.augusta, vakarā Putinam bija videozvans ar Kurskas apgabala gubernatoru Alekseju Smirnovu.

Kā norāda medijs "Agentstvo", Smirnovs sarunas sākumā pierobežā notiekošo karadarbību raksturoja kā "Ukrainas bruņoto spēku iebrukumu Krievijas Federācijas teritorijā", bet vēlāk izmantoja neitrālākus apzīmējumus, piemēram, "situācija", "šie notikumi" un "nozīmīgs brīdis".

Tikmēr Putins izvairījās no militāriem apzīmējumiem, lietojot tikai tādas frāzes kā "situācija" un "apstākļi". Putins apliecināja Smirnovam, ka "situācija kopumā, protams, ir zināma", kā arī norādīja, ka "pašreizējā situācija" no gubernatora pieprasot "lielu vīrišķību".

Putins sarunas laikā solīja, ka Kurskas apgabala iedzīvotājiem, kuriem nāksies pamest savas mājas, tikšot izmaksāta 10 000 rubļu (105 eiro) kompensācija.

Kā ziņots, Krievijas Kurskas apgabalā kopš otrdienas iegājuši Ukrainas spēki. 

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis nav tieši pieminējis ofensīvu Kurskas apgabalā, taču ceturtdienas vakara video uzrunā norādīja, ka Krievija ir atnesusi karu un tai ir tas jāsajūt pašai.

Krievijas militārie blogeri ziņo, ka Ukrainas spēku kontrolē ir aptuveni desmit ciemi Kurskas apgabalā, kā arī rajona centrs Sudžas pilsēta.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu