Kāda Turcijas lobistu organizācija vēlas, lai kebabs Eiropā tiktu aizsargāts kā kultūras vērtība un ražots saskaņā ar stingrām vadlīnijām. Tagad visi ar nepacietību gaida ES lēmumu, raksta izdevums “Der Spiegel”. pēdējā laikā visā Eiropā dienā tiek saražotas aptuveni 400 tonnas kebaba un nozarē nodarbināto skaits ir aptuveni 60 000. Kebabu nozares gada apgrozījums Eiropā ir 3,5 miljardi eiro.

Vai visā Eiropā būtu jāievieš standartizēti kebabu gaļas pagatavošanas noteikumi? Un, ja jā, tad kādiem tiem vajadzētu būt? Par šiem jautājumiem ir izcēlies strīds starp Vācijas un Turcijas kebabu lobijiem. Tam pamatā ir Starptautiskās kebabu asociācijas (Udofed) iniciatīva. Tā ir iesniegusi Eiropas Savienībai pieteikumu par kebabu iekļaušanu ES “garantēto tradicionālo īpatnību” sarakstā.

Ja šis lūgums tiks apmierināts, kebabu iesmi turpmāk visā ES būs jāražo saskaņā ar standartizētiem noteikumiem. Vācijā sabiedriskās ēdināšanas nozares pārstāvji un gaļas ražotāji ir satraukti un ar Vācijas valdības atbalstu vēršas pret šo priekšlikumu.