Tanku bučotāji Fiziski Rietumos, mentāli – Krievijā. Kāpēc cilvēki no Latvijas alkst pēc "russkij mir"? (3)

Foto: TVNET GRUPA

Aizvainojums par nepilsoņa pasi. Pārliecība, ka Rīga ir "krievu pilsēta". Uzskats, ka Rietumos ir "tikai vienas puses propaganda". Ticība, ka Krievijai Latviju pat iekarot nevajadzēs, tā pati padosies, jo Putinu te gaidot. 

Šo pauž cilvēki no Latvijas, kuri pelna iztiku Rietumvalstīs un bauda demokrātiskās sabiedrības priekšrocības, taču mentāli turpina kavēties kurš Padomju Savienībā, kurš izfantazētajā Krievijā. Kas slēpjas aiz šīs racionāli nepamatotās mīlestības pret "russkij mir" [krievu pasaule - red.]? TVNET+ turpina rakstu sēriju "Tanku bučotāji", mēģinot rast atbildes kopā ar Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta vadošo pētnieku Mārtiņu Kaprānu.

TVNET+ rīcībā ir 11 video, kuros Edgars Mirotvorecs video tērzēšanas vietnē "Čatruletka" atmasko "krievu tanku bučotājus" no Latvijas. Gandrīz pusi no Edgara sarunu biedriem vieno kopīga iezīme - tie ir darbspējīga vecuma vīrieši, kuri pastāvīgi vai epizodiski strādā un pelna naudu ārzemēs - Zviedrijā, Īrijā, Lielbritānijā. Bet visi kā viens dzīvo Krievijas informatīvajā telpā, atkārtojot krievu propagandas standarta naratīvus, būdami svētā pārliecībā, ka "īstā propaganda nākot no Rietumiem". 

Blogeris Aleksandrs - dzīvo Zviedrijā, bet ar "padomju pozīciju"

Blogeris Aleksandrs no Rīgas, dzīvo Zviedrijā
Blogeris Aleksandrs no Rīgas, dzīvo Zviedrijā Foto: kadrs no video

Nepilsonis Aleksandrs Edgaram stādās priekšā kā blogeris, "Telegram" kanāla "Pribaltijskij okupant" [tulkojumā - "Baltijas okupants"; tagad šis kanāls neeksistē - red.] autors. Tālākā sarunā gan noskaidrojas, ka patlaban viņš dzīvo Zviedrijā, kur strādā par velosipēdu meistaru, ir iemācījies zviedru valodu un nākamgad saņemšot Zviedrijas pilsonību.

Video čatā viņš demonstrē savu Latvijas nepilsoņa pasi, par ko jūtas patiesi aizvainots. "Mums Rīgā ir Okupācijas muzejs, latvieši par mani dažkārt zobojas, dēvē par "krievu okupantu". Es neapvainojos. Varat saukt mani par okupantu, es jūs saukšu par nacistiem – latviešiem. Neapvainojos par "okupantu", bet par to, ka esat man iedevuši šādu pasi – nepilsoņu pasi. Aliens. Latvieši man iedeva pasi, kurā rakstīts, ka esmu "citplanietis"," sarunā ar Edgaru pauž Aleksandrs.

Video: Blogeris "Baltijas okupants" Aleksandrs no Rīgas, kurš tagad dzīvo Stokholmā

Aleksandrs ir aktīvs sociālo tīklu lietotājs, dažādās platformās figurē zem dažādiem vārdiem - piemēram, krievu platformā "VK" dēvē sevi par Antuan Imhoff, ir draugos ar Andreju Mamikinu - [bijušais Eiropas Parlamenta deputāts, kurš apsūdzēts par Krievijas veikto kara noziegumu Ukrainā slavināšanu un attaisnošanu - red.]. Citur parādās arī kā Next B./ next_bananium vai Antuan Po. Spriežot pēc aktivitātēm sociālajos tīklos, aizraujas ar muzicēšanu DJ lomā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu