Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Universālais kareivis un medmāsiņa – kumelītes

Foto: shutterstock.com

Vasaras augs smaržīgā kumelīte ar sīki dzelteni baltajiem ziediņiem, izrādās, jau kopš Senās Ēģiptes laikiem ir pazīstama kā nozīmīgs komponents gan medicīnas, gan kosmētikas nozarē! Laiks iepazīt šī zelta ziediņa noslēpumus, kurus zinot arī šodien vari uzlabot veselību un arī pilnveidot savu skaistumu!

Kumelītes zinātniskā nosaukuma izcelsme ir no grieķu vārdiem chamos un melos, kuru apvienojums nozīmē „zemes ābols”.

Kumelīšu ziedus latīniski pazīstam kā Flores Chamomillae.

Foto: shutterstock.com

Ārstnieciskā kumelīte dziedē mūs jau kopš bērnības

Ārstniecības kumelīte tiek lietota ļoti plaši, izmantojot tās nomierinošās un antiseptiskās īpašības un kā līdzekli pret bezmiegu. Kurš gan reizi pa reizei nav skalojis sāpošu kaklu vai tīrījis iekaisušas acis ar kumelīšu uzlējumu? Un kas gan vislabāk sadziedē mazuļiem iekaisušu dupša ādu? Kumelītes.

"Jau sen kumelīte ir pazīstama kā sāpes atvieglojoša un ar dezinficējošām īpašībām. Kumelīšu eļļā ir atrodams bisabolols, kas arī darbojas kā pretiekaisuma un pretalerģisks līdzeklis. Kumelītes uzlējums der arī kā komprese sastiepumiem vai sāpošiem muskuļiem. Tāpat, ja ir radušās brūces vai iekaisusi āda, izsitumi, kumelīšu uzlējums var lieliski dziedēt."

Kumelīte ir viena no visplašāk izmantotajiem ārstniecības augiem, turklāt tā vērtīga arī ārīgai lietošanai – kompresēm, vannām, skalošanai, inhalācijām.

Kumelīšu ziedi var arī palīdzēt uzturēt labas gremošanas trakta funkcijas, spēcināt organisma imunitāti un ārstēt arī augšējos elpceļus.

Kumelīšu tēja ir labs palīgs daudzos gadījumos. Lūk, labumi, ko var gūt, dzerot kumelīšu tēju:

* Ja esi saaukstējies, tā ir sviedrējoša un satur savienojumus, kas var mazināt iekaisumu un stiprināt imunitāti;

* Ja ir problēmas ar vēdera izeju, kumelīšu tēju lieto kā vieglu žultsdzinēju, vēdera mīkstināšanas līdzekli. Arī zīdaiņiem tā var palīdzēt pret gāzu veidošanos;

* Pret vēdera krampjiem, piemēram, menstruāciju gadījumā. Kumelīšu pretiekaisuma, spazmolītiskās, sedatīvās un prettrauksmes īpašības var palīdzēt mazināt diskomfortu, ko izraisa premenstruālais sindroms; 

* Ja moka bezmiegs, kumelīšu tēja var nomierināt un palīdzēt vieglāk iemigt;

* Tēja derēs kā dezinficējošs līdzeklis mutes gļotādas sakopšanai.

Foto: shutterstock.com

Kumelītes kosmētikā īpaši mitrina un nomierina

Kumelītes ziedi ir īpaši bagātīgs ēterisko eļļu avots, kas gan mīkstina un nomierina, gan rūpīgi spēj attīrīt ādu. Tā lieliski der ne tikai ādai, bet arī matu stiprināšanai. "Kosmētikas līdzekļus ar kumelītēm īpaši iecienījuši cilvēki ar jutīgo ādu, kas bieži tiek sakairināta," stāsta "Apotheka" farmaceita asistente Agnese Jursa. "Ar šādiem līdzekļiem var noņemt grimu un attīrīt sejas ādu tik maigi, cik vien iespējams!"

Kumelītes ir sastopamas arī šampūnos - turklāt tādos, kas derēs visiem ģimenes locekļiem. "Attīrošā šampūna formula īpaši maigi attīrīs matus  pat trīsgadniekam, nesakairinot galvas maigo ādu. Ar dabiski dzelteniem pigmentiem bagātās kumelītes tradicionāli izmanto, lai izceltu matu gaišos toņus, tāpēc patiks cilvēkiem ar gaišiem matiem. Pēc šampūna ar kumelīšu klātbūtni mati paliek īpaši mīksti, zīdaini un spīdīgi," noslēpumos dalās "Apotheka" farmaceita asistente Agnese Jursa.

Foto: shutterstock.com

Dušas želejās un ķermeņa pieniņos, īpaši mazuļiem, kumelītes arī ir biežs komponents, jo lieliski nomierina sakairinātu ādu, bet mitrinošās vielas to maigi kopj un rada tai patīkamu sajūtu. 

Kumelīšu eļļa ir būtiska arī skūšanās želejās, jo skūšanās laikā āda tiek īpaši sakairināta, tādēļ vīriešiem vērts to palutināt ar balzamu, kura sastāvā ir nomierinošās kumelītes. 

"Kā izpētīts, kumelītes arī palīdz līdzsvarot pH līmeni, tāpēc ir neatņemama sastāvdaļa intīmajā higiēnā sievietēm," stāsta farmaceita asistente Agnese Jursa.

Arī sauļošanās krēmos ar ļoti augstu aizsardzību pret UVA un UVB starojumu ir sastopamas kumelītes, kas bagātina nomierinošo sastāvu pat visjutīgākai ādai un piešķirs tai maigumu.

Higiēniskajās lūpukrāsās vai balzamos kumelītes palīdzēs saglabāt lūpu dabisko mitrumu un īpaši mitrinās sausas lūpas.

Roku ziepes un roku krēmi ar kumelīšu piedevu īpaši aizsargās un saudzēs rokas, kas īpaši daudz tiek pakļautas ārēju faktori iedarbībai, un būtiski ir saglabāt roku ādas maigumu. 

Raksts tapis sadarbībā ar Apotheka

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu