Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Vai kaķi redz un dzird spokus? 10 mīluļu uzvedības īpatnības un to skaidrojumi

Foto: Pixel-Shot/Shutterstock

Kaķi ir vieni no fascinējošākajiem un noslēpumainākajiem mājdzīvniekiem pasaulē. Šo pūkaiņu uzvedības īpatnības un dīvainības bieži vien liek mums uzdot jautājumus un meklēt atbildes, kas palīdzētu labāk saprast neatkarīgos un reizēm noslēpumainos dzīvniekus. Šajā rakstā kopā ar Purina Gourmet iedziļināsimies dažās interesantākajās kaķu uzvedības izpausmēs un sniegsim skaidrojumus 10 dažkārt mums neizprotamām mīluļu izdarībām.

Kāpēc kaķiem nepatīk ūdens?

Viens no visbiežāk uzdotajiem jautājumiem par kaķiem ir par viņu nepatiku pret ūdeni. Lielākā daļa kaķu šķietami necieš ūdeni un dara visu iespējamo, lai no tā izvairītos. Šī uzvedība var šķist dīvaina, it īpaši ņemot vērā to, ka daži savvaļā mītošie lielie kaķi, piemēram, tīģeri un jaguāri, ir lieliski peldētāji.

Foto: Olleg Visual Content/Shutterstock

Šo fenomenu var skaidrot ar kaķu kažoka struktūru.

Kaķu spalva ir blīva un lēni žūst, tāpēc slapjš kažoks dzīvniekam rada ilgu diskomfortu un viņam salst.

Turklāt kaķi, būdami plēsēji, ir raduši justies brīvi, bet ūdens liek viņiem justies ievainojamiem, jo ierobežo viņu kustību brīvību.

Tomēr ir arī izņēmumi. Dažu šķirņu kaķi, piemēram, meinkūni, turku vani un bengālieši ir slaveni ar savu mīlestību pret ūdeni un pat labprāt peldas. Šāda uzvedība ir saistīta ar ģenētiku un to, kādā vidē konkrētā kaķu šķirne ir attīstījusies.

Kāpēc kaķi mīcās ar ķepām?

Kaķi arī bieži mīcās ar savām ķepām pa mīkstām virsmām, ieskaitot saimnieka klēpi. Šī uzvedība ir instinktīva un saistīta ar kaķēnu instinktu mīcīt kaķu mammas piena dziedzerus, lai stimulētu piena izdalīšanos.

Ja pieaudzis kaķis veic šo darbību, tā ir komforta un mīlestības izpausme.

Kāpēc kaķi mēdz joņot pa māju bez acīmredzama iemesla?

Daudzi kaķu īpašnieki ir saskārušies ar situāciju, kad viņu kaķis pēkšņi sāk trakot pa māju – skrienot, lecot un visādi citādi izrādot pārmērīgu aktivitāti bez redzama iemesla. Šāda uzvedība ir normāla un visbiežāk saistīta ar enerģijas uzplūdu, kas kaķim uzkrājas dienas laikā. Tā kā mājas kaķi dzīvo salīdzinoši mierīgā vidē, šādi īslaicīgi enerģijas uzplūdi ir veids, kā mīlulim izklaidēties un atbrīvoties no uzkrātās enerģijas.

Kāpēc kaķiem patīk slēpties somās un kastēs?

Kaķiem ļoti patīk kāpt somās un kastēs, jo šīs šaurās vietas viņiem sniedz drošības sajūtu. Kaķi instinktīvi meklē slēptuves, kas piedāvā aizsardzību un iespēju vērot apkārtni, nejūtoties apdraudētiem. Šādas vietas bieži ir arī siltas un ērtas, kas vēl vairāk vilina kaķus, jo viņi ļoti mīl komfortu un siltumu.

Foto: Africa Studio/Shutterstock

Turklāt kaķu dabiskie mednieka instinkti liek viņiem izjust vajadzību slēpties un vērot potenciālo "upuri". Pat ja apkārtnē nav reāla medījuma, šī vēlme joprojām liek sevi manīt. Kaķi ir arī ļoti ziņkārīgi, un jauna soma vai kaste ir izcils izpētes objekts, kas palīdz apmierināt viņu dabisko ziņkāri.

Dažkārt šauras telpas var palīdzēt kaķiem nomierināties stresa laikā, sniedzot drošu patvērumu, kur atgūt emocionālo līdzsvaru.

Kāpēc kaķi baidās no gurķiem?

Video, kuros redzami gurķa nobiedēti kaķi, ir skatīti miljoniem reižu. Mīluļu saimnieki kaķiem aiz muguras novieto gurķi, un kaķis, tikko to ieraudzījis, nobīstas, salecas un skrien prom. Patiesībā šāda reakcija, iespējams, ir tikai pārsteiguma efekts. Kaķi ir ļoti modri dzīvnieki, kuri ātri reaģē uz pēkšņām izmaiņām apkārtējā vidē. Ja gurķis negaidīti parādās viņu tuvumā, it īpaši tad, kad kaķis ir nodarbināts ar kaut ko citu, piemēram, ēd, tas var izraisīt instinktīvu baiļu reakciju un bēgšanu. Šī reakcija līdzinās tam, kā kaķis reaģētu uz potenciālu reālu apdraudējumu.

Daži eksperti uzskata, ka kaķi var instinktīvi uztvert garu, šauru objektu, piemēram, gurķi, kā čūsku, kas ir potenciāli bīstams plēsējs. Lai gan gurķis nav dzīvībai bīstams, kaķis var reaģēt, cenšoties izvairīties no iespējamiem draudiem.

Jāatzīmē, ka šādas reakcijas izprovocēšana var radīt kaķim lielu stresu, tāpēc apzināta un atkārtota kaķa biedēšana ar gurķi vai līdzīgiem objektiem nav ieteicama.

Kāpēc kaķi dzer tekošu vai pilošu ūdeni?

Šī ir vēl viena iezīme no viņu savvaļas senčiem. Kaķi instinktīvi ir pārliecināti, ka tekošs ūdens ir tīrāks par stāvošu ūdeni. Tāpēc viņiem ļoti patīk dzert no strūklakām un ūdens krāniem.

Foto: Krakenimages.com/Shutterstock

Kāpēc kaķi atrāda saimniekam savu medījumu?

Šāda uzvedība ir izteikta mājas kaķiem, kuri ir saglabājuši savvaļas instinktus, pat ja viņiem vairs nav nepieciešams medīt, lai izdzīvotu. Kaķis šo uzvedību uztver kā pilnīgi dabisku un nozīmīgu komunikācijas veidu ar savu saimnieku. Kaķi atrāda saimniekam nomedīto peli, putniņu vai citu laupījumu vairāku iemeslu dēļ, kas saistīti gan ar dzīvnieka instinktiem, gan ar komunikāciju.

  • Kaķi pēc savas dabas ir mednieki – kad kaķis medī un atnes laupījumu, tas ir veids, kā viņš dalās medījumā. Kaķis, iespējams, uzskata saimnieku par "ģimenes" locekli, ar kuru jādala barība, kā tas būtu savvaļas apstākļos.
  • Kaķis var atnest saimniekam laupījumu arī kā dāvanu, izrādot savu pieķeršanos un rūpes. Šis ir veids, kā kaķis mēģina "palīdzēt" saimniekam, piedāvājot kaut ko vērtīgu. Pat ja saimnieks šo dāvanu neuztver tāpat kā kaķis, no dzīvnieka skatupunkta tas ir svarīgs žests.
  • Kaķi, it īpaši kaķenes, savvaļā mācītu saviem kaķēniem, kā medīt un rīkoties ar laupījumu. Daži uzskata, ka, atnesot medījumu cilvēkam, kaķis var mēģināt izpildīt šo lomu, it kā mācot saimnieku medīt vai parādot, kā pareizi rīkoties ar laupījumu. 

Kāpēc kaķis vēlas, lai saimnieks skatās, kā viņš ietur maltīti?

Daudzi pūkaiņi izmanto visas pieejamās metodes, lai pievilinātu saimnieku noskatīties, kā viņi pusdieno. Kādēļ tā? Atbilde ir vienkārša:

šajā brīdī dzīvnieks jūtas īpaši neaizsargāts, un mīļotais saimnieks sniedz drošības sajūtu.

Kāpēc kaķi pieprasa atvērt durvis, bet neienāk pa tām?

Katram kaķa īpašniekam ir pazīstama situācija, ka, aizverot aiz mīluļa istabas durvis, kaķis sāk tās izmisīgi skrāpēt un žēli ņaudēt, lūdzoties iekšā. Bet, kad durvis beidzot tiek atvērtas, kaķis nevainīgi lūkojas jums acīs un pat negrasās ienākt. Šāda uzvedība ir daļa no kaķa neatkarīgā rakstura – viņš mēģina saglabāt kontroli pār savu vidi, vienlaikus apmierinot savu ziņkāri un vajadzību pēc izvēles brīvības.

Foto: mariesacha/Shutterstock

Kaķi ir ļoti ziņkārīgi dzīvnieki, un viņus interesē, kas notiek otrpus aizvērtām durvīm. Viņiem patīk izpētīt apkārtni, un aizvērtas durvis var šķist noslēpumainas un intriģējošas.

Tiklīdz durvis tiek atvērtas, kaķis var zaudēt interesi, jo viņš ir apmierinājis savu ziņkāri, atgūstot kontroli pār savu teritoriju, taču tas nenozīmē, ka viņam obligāti jāpārkāpj slieksnis.

Kaķiem patīk, ka viņiem ir iespēja brīvi izvēlēties, ko darīt, un atvērtas durvis mūsu mīluļiem sniedz šo brīvības sajūtu.

Vai kaķi redz un dzird spokus?

Kad kaķi cieši raugās vai modri klausās kaut ko, kas nav cilvēka acīm saredzams, tas var šķist noslēpumaini un neizprotami. Šo uzvedību var izskaidrot ar vairākiem faktoriem. Pirmkārt, kaķiem ir daudz asākas maņas nekā cilvēkiem – viņu redze, dzirde un oža spēj uztvert ļoti smalkas detaļas, kas cilvēka maņām nav pa spēkam.

Kaķis var skatīties uz kaut ko cilvēkam nesaredzamu, piemēram, pavisam niecīgu kustību vai ēnu, vai arī dzirdēt skaņas, kas ir pārāk augstas frekvences, lai tās uztvertu cilvēka auss.

Otrkārt, kaķi ir dabīgi mednieki, un viņu smadzenes ir noskaņotas uz kustības uztveri. Pat mazākās kustības, piemēram, putekļu daļiņas gaisā vai ļoti mazi kukaiņi, var piesaistīt kaķa uzmanību. Viņi var sekot šīm kustībām ar acīm vai pat mēģināt tās noķert.

Foto: Nina Buday/Shutterstock

Treškārt, kaķi ir ļoti ziņkārīgi radījumi, viņiem patīk izpētīt savu apkārtni. Dažreiz viņi var fokusēties uz kaut ko, kas cilvēkam šķiet nenozīmīgs vai pat nesaskatāms, bet kaķim ir interesants un izpētes vērts. Tas varētu būt jebkas no nelielām gaismas maiņām līdz gaisa plūsmām, kuras mūsu mīluļi uztver kā kustību. Kaķi mēdz spēlēties arī paši ar sevi, izmantojot savu iztēli. Viņi var iztēloties, ka medī, vai izspēlēt scenārijus, kas balstīti uz instinktiem, pat ja reāla medījuma vai objekta nemaz nav. Mums šāda mīluļu uzvedība var šķist mistiska, taču tā ir vienkārši kaķa dabiska reakcija uz vidi, ko viņš uztver ar savām asajām maņām.

Raksts tapis sadarbībā ar Purina Gourmet.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu