Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Par locītavu veselību: 6 lasītāju jautājumi – traumatologa ortopēda atbildes

Foto: ESB Professional/Shutterstock

Līdz 31. augustam ikvienam TVNET lasītājam ir lieliska iespēja uzdot jautājumu par locītavu veselību traumatologam ortopēdam Dr. Andrejam Peredistijam. Ārsta atbildes un padomi būs noderīgi gan jautātājiem, gan citiem, kas vēlas veselas un stipras locītavas.

Ortopēda atbildes uz lasītāju pirmajā nedēļā iesūtītājiem jautājumiem par locītavu veselību vari lasīt šeit, atbildes uz otrajā nedēļā iesūtītajiem jautājumiem atradīsi te, bet zemāk apkopojām Dr. Peredistija atbildes uz vēl sešiem lasītāju jautājumiem, kas iesūtīti trešajā nedēļā. 

Man ir 46 gadi. Jau gadu, lokot rokas pirkstus un delnas, man sāp to locītavas. Vai var šo kaiti izārstēt?

Izārstēt noteikti var, lietojot pretiekaisuma zāles. Bet ļoti svarīgi ir saprast iemeslu, kāpēc šādas sāpes vispār radušās, tāpēc iesaku cilvēkam doties uz konsultāciju pie reimatologa.

Nevaru paiet, nostāvēt kājās. Ir sāpes jostas daļā. Arī rokas neklausa. Varbūt varat ieteikt, ko darīt, lai tiktu uz kājām?

Ja cilvēkam ir šādas sūdzības, viņam noteikti ir jādodas uz konsultāciju pie neirologa. Tā būtu pareizā rīcība.

Vai gadījumā, ja ir traumēts menisks un sāp locītava, obligāti jāveic operācija? Vai ir citas iespējas, kā noņemt sāpes bez ķirurģiskas iejaukšanās?

Nē! Nav obligāti jātaisa operācija.

Menisku var ārstēt arī konservatīvi vai vispār neārstēt, bet tikai tad, ja bojātais menisks nerada sāpes. Ja celis sāp, tad tas ir jāparāda kādam speciālistam.

Jāveic magnētiskā rezonanse, ja tā nav veikta. Speciālists izpētīs magnētiskās rezonanses slēdzienu un apskatīs celi. Un tikai pēc tam pieņems lēmumu par ķirurģiskās iejaukšanās nepieciešamību.

Vai pēc diska trūces operācijas var pēkšņi pasliktināties ceļu locītavas stāvoklis? Iepriekš ar ceļa locītavām problēmu nebija, tagad tās krakšķ un viena ceļa bļodiņa pie iešanas grib tā kā slīdēt ārā. Fizioterapeits saka, ka trauma saitēs, iespējams, būs vajadzīga operācija. Kā stiprināt celi? Vai var nēsāt elastīgo saiti, vai labāk teipot?

Pieļauju domu, ka tā bija starpskriemeļu diska trūces operācija (mikrodiskektomija), un, ja pacientei ir palikušas kādas neiroloģiskas sūdzības, kas ietekmē muskuļu tonusu un balansu, tad tīri teorētiski varētu pastāvēt iespēja, ka parādās sāpēs ceļu locītavās vai pat nestabilitātes sajūta. Tad nepatīkamās sajūtas ir ļoti izteiktas un cilvēks šādās reizēs sūdzas ne tikai par sāpēm ceļos, bet arī par apgrūtinātu gaitu un citām problēmām.

Jāņem vērā, ka tiešas saistības muguras stāvoklim un ceļu locītavām nav, tāpēc, ja ceļa locītavās ir krakšķēšana un nestabilitātes sajūta, noteikti jāpārbauda pašas locītavas.

Šajā gadījumā rekomendēju konsultēties ar speciālistu, lai viņš apskata ceļu locītavas. Iespējams, ka varētu būt nepieciešams veikt papildu izmeklējumus, piemēram, magnētisko rezonansi.

Šajā gadījumā teipošana un elastīgās saites lietošana ir tikai pagaidu variants, kas atvieglo sūdzības pie lielākām slodzēm. Vajag stiprināt muskuļus un celi, turklāt muskuļus šādā situācijā vajag ne tikai stiprus, bet arī labi sabalansētus. Tāpēc ieteicams pēc iespējas drīzāk sākt fizioterapijas kursu ar mērķi sabalansēt un uzlabot muskuļu tonusu.

Man deformējas labās kājas īkšķis, deformējot arī nākamo pirkstu. Uz īkšķa locītavas ir izaugums, tas ir uzberzējis sāpīgu noberzumu uz otrā pirksta. Tas ļoti sāp un negrib dzīt. Ko man darīt? Darbs visu dienu uz kājām. 

Tas visdrīzāk ir klasiskais Hallux valgus jeb pēdas pirmā pirksta deformācija. Es domāju, ka šajā gadījumā ir jākonsultējas ar pēdu speciālistu, jo risinājums varētu būt ķirurģisks. Izklausās, ka problēma ir tik tālu aizgājusi, ka ar parastām starplikām starp pirkstiem vai speciāliem ortopēdiskiem apaviem var panākt tikai simptomu mazināšanu, bet

rast risinājumu šai problēmai varēs tikai, veicot ķirurģisku manipulāciju, konkrēti – pēdu koriģējošu operāciju.

ORTO klīnikā ir vairāki dakteri, kas šādus gadījumus var palīdzēt atrisināt, piemēram, dakteris Juris Brūklis.

Sakiet, lūdzu, vai ar fiziskiem vingrojumiem un “Arthryl” lietošanu ir iespējams izbēgt no ceļa locītavas nomaiņas artrozes gadījumā?

Ļoti gribētos cerēt, ka tas tā arī darbotos –

ja cilvēki, kam jau ir artroze, regulāri vingro, lieto uztura bagātinātājus un kontrolē svaru, tad viņi daudz labāk pielāgojas izmaiņām locītavās un labi kompensē problēmas.

Parasti tādos gadījumos cilvēki arī diezgan ilgi ir spējīgi staigāt pat ar pilnīgi nodilušu locītavu. Bet, neskatoties uz vingrojumiem un “Arthryl” lietošanu, diemžēl pienāk brīdis, kad pilnīgi izbēgt no endoprotezēšanas, visdrīzāk, neizdosies.

Tev ir jautājums par locītavu veselību? Uzdod to ekspertam! Iesūti savu jautājumu uz e-pasta adresi konkurss@tvnetgrupa.lv.

Interesantākā jautājuma autors, ko izvēlēsies Dr. Andrejs Peredistijs, balvā saņems 60 eiro vērtu dāvanu karti vizītei pie viņa vai cita ORTO klīnikas speciālista. Ar balvas ieguvēju TVNET redakcija sazināsies personīgi līdz 2024. gada 15. septembrim.  

Uz augšu