Šķietami ērts ieradums, kas bojā tālruņa akumulatoru (16)

Foto: Unsplash

Daudziem cilvēkiem ir pieradums naktī lādēt savu telefonu, kas var šķist ērts lēmums. Galu galā – kas var būt vienkāršāk kā pieslēgt telefonu pie elektrotīkla un no rīta sākt lietot pilnībā uzlādētu ierīci? Tomēr tehnoloģiju eksperti norāda, ka šis ir ļoti kaitīgs ieradums, no kā labāk atteikties.

Sasniedzot 100% uzlādi, telefons sāk zaudēt nelielu uzlādes daļu un sāk atkal lādēties, kas rada liekus uzlādes un izlādes ciklus. Akumulatora uzlādes cikls tiek uzskatīts par pabeigtu, kad lietotājs ir izlietojis uzlādes apjomu, kas atbilst 100% akumulatora apjomam.

Ilgstoša akumulatora uzlāde paātrina tā kapacitātes samazināšanos. Lai arī mūsdienu viedtālruņiem ir iespēja kontrolēt uzlādi, kas pilnībā pārtrauc uzlādes procesu, sasniedzot 100%, tas neizslēdz dažādas iespējamās problēmas.

Ļaut telefonam pilnībā izlādēties, pirms atkal to uzlādēt līdz maksimumam ir viena no sliktākajām lietām, ko var darīt ar akumulatoru.

Ekspertu bažas nav bez pamata. Viedtālruņu ražotāji aicina sākt tālruņu uzlādi jau brīdī, kad telefons parāda paziņojumu par zemu uzlādes līmeni (parasti tas ir ap 15-20%), un tad lādēt līdz aptuveni 80-90%. Vislabāk ir tad, ja akumulators ir vidējā uzlādes līmenī, jo tādējādi tā kapacitāte saglabājas esošajā līmenī un nemazinās.

Daudzi viedtālruņi jau ir aprīkoti ar funkciju, kas ierobežo uzlādei līdz noteiktam līmenim. Piemēram, “iPhone” ir iespējams apturēt uzlādi pie 80%, bet “Samsung” tālruņu iestatījumos var noteikt limitu līdz 85%.

Tādējādi ir vērts atteikties no šāda paraduma, jo tas kaut nedaudz ļauj pagarināt tālruņa akumulatora mūžu. Akumulatora degradācijas ātrums ir atkarīgs no daudziem faktoriem, tostarp no tā, kā tas tiek lādēts.

Svarīgākais
Uz augšu