Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Noskaties Ukraiņi apmāna okupantus: krievu raidītā raķete trāpa raķešu sistēmas māneklim

Foto: "X"/@praisethesteph

Krievijas bruņotie spēki nesen paziņoja, ka, izmantojot ballistisko raķeti "Iskander-M", Sumu reģionā esot iznīcinājuši Ukrainas kāpurķēžu šasijas raķešu artilērijas sistēmu M270. Kā atklājies pēc tam, tā bijusi ukraiņu izvietotā butaforija, raksta "Defence Blog".

Vēlāk atklājās, ka okupantu "iznīcinātā" M270 patiesībā bija Čehijas uzņēmuma "Inflatech" ražotais māneklis, kas radīts ārkārtīgi detalizēti.

Māns, kas ir izstrādāts, lai imitētu reālas M270 MLRS izskatu, ir izgatavots no mākslīgā zīda un pārklāts ar metāla šķiedrām. Šīs šķiedras ļauj māneklim radīt radara attēlu, kas ir identisks īsta transportlīdzekļa attēlam, efektīvi maldinot modernās atklāšanās sistēmas. Turklāt mānekļa konstrukcija ir ļoti izturīga, tā spēj saglabāt formu un funkcionalitāti pat tad, ja to sadursta caurumiem, kuru diametrs sasniedz 20 centimetrus.

Saskaņā ar Krievijas ziņojumiem M270 esot identificējusi izlūku vienība netālu no Bezdrikas pilsētas Sumu reģionā. Pēc tam uz MLRS pozīciju tika veikts trieciens ar "Iskander" raķeti.

Krievijas militārajos kanālos sākotnēji šo apgalvojumu slavēja kā nozīmīgu panākumu. Sociālajos plašsaziņas līdzekļos tika plaši izplatīti kadri, kuros it kā bija redzama M270 iznīcināšana, un Krievijas avoti tos uzsvēra kā pierādījumu savu raķešu spēju efektivitātei.

"Uzņemtajos kadros redzams, kā tiek iznīcināta M270 MLRS raķešu sistēma Sumu reģionā. Izlūkošanas vienība apdzīvotās vietas Bezdrikas apvidū Sumu reģionā identificēja M270 MLRS pozīciju. Saskaņā ar identificēto NATO valstu piegādātās MLRS apšaudes pozīciju tika veikts raķetes "Iskander" trieciens," teikts Krievijas Aizsardzības ministrijas "Telegram" kanāla paziņojumā.

Tomēr atklājums, ka mērķis bija māneklis, nevis īsta MLRS sistēma, demonstrē mūsdienu kara taktiku, kurā maldināšanai un pretpasākumiem ir izšķiroša nozīme. "Inflatech" māneklim, kas izstaro siltumu tieši tajās vietās, kur to izstarotu īsts dzinējs, izdevās apmānīt Krievijas termālās kameras un modernās mērķēšanas sistēmas, kā rezultātā tika veikta nepareiza identifikācija un sekojošais raķetes trieciens.

Šādi mānekļi kļūst par arvien vērtīgāku Ukrainas aizsardzības stratēģijas līdzekli, kas ļauj Ukrainas spēkiem aizsargāt savus vērtīgos militāros objektus un tehniku, vienlaikus novirzot ienaidnieka uguni uz nekaitīgiem mērķiem.

Nepalaid garām!
Uz augšu