Au, iekoda lapsene – ko nu?

Foto: shutterstock.com

Siltais augusta laiks patīk ne tikai mums, bet arī dažādiem insektiem, tostarp lapsenēm. Kā izvairīties un ko darīt, ja tomēr nelūgtie viesi ir iekoduši un sākusies nieze, pietūkums un pat dzīvībai bīstama alerģija?

Kā izvairīties?

No kukaiņu kodumiem var izvairīties, lietojot repelentus – dabīgi vai ķīmiski sintezētas vielas kukaiņu atbaidīšanai.

Kā dabīgos repelentus var izmantot citronu, krustnagliņu, lavandas, citronellas, tējas koka vai eikalipta ēteriskās eļļas. Jāatceras gan, ka dabīgie līdzekļi pa dažiem pilieniem būs jāuzsmērē uz ādas biežāk.

"Odiem nepatīk arī ģerāniju, bazilika un tomātu stādu smarža. Ja tiek pavadīts laiks pie ugunskura, ir vērts tajā sadedzināt kadiķa vai lavandas saišķīti – smaržīgie dūmi kukaiņus aizbiedēs," skaidro aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa.

Aptiekā iespējams iegādāties gan ēteriskās eļļas, gan jau gatavus aerosolus, izsmidzināmus līdzekļus un smērējamos zīmuļus, kas satur dabiskās eļļas vai ķīmiski sintezētus repelentus – mākslīgi radītas vielas, kas atbaida kukaiņus.

"Izvēle ir tiešām plaša - sākot no pūšamiem aerosoliem, sprejiem, līdz pat ziedēm un aprocēm, kas īpaši noderīgas maziem bērniem. Pretodu līdzekļi var arī atvairīt ērces," stāsta Ivanda Krastiņa.

Foto: shutterstock.com

Ja tomēr iekoda... Kā mazināt niezi?

Lai mazinātu niezi, kairinātajai vietai var uzlikt vēsu piparmētras vai kliņģerītes kompresi vai audumā ietītus ledus gabaliņus. Pie kukaiņu kodumiem niezošo vietu var ierīvēt ar vates plāksnītē iepilinātiem dažiem pilieniem  piparmētras, eikalipta, lavandas vai tējas koka ēteriskās eļļas.

"Labi noder arī geli vai krēmi, kuri satur mentolu, jo atvēsinošā darbība samazina ādas niezi un kairinājumu. Noder arī cinku saturoši aerosoli vai zīmulīši, jo cinks mazina apsārtumu, kairinājumu, niezi.

"Insektu koduma vietai nevajag likt virsū spiedošus pārsējus, degvīna kompreses vai mēģināt, piemēram, lapseņu vai bišu indi izspiest. Šādi rīkojoties, var tikai pasliktināt situāciju – ienest koduma vietā kādu infekciju, bojāt audus vai, lietojot degvīnu saturošas kompreses, pat gūt vieglus ādas apdegumus, jo āda, īpaši bērniem, ir maiga un jutīga," iesaka farmaceite.

Alerģiju gadījumā, konsultējoties ar ārstu vai farmaceitu, jāņem talkā pretalerģijas, pretniezes geli un krēmi, nopietnākos gadījumos – iekšķīgi lietojamas pretalerģijas zāles.

Atceries!!! Lai arī lielākoties bišu, lapseņu un sirseņu kodumi nav dzīvībai bīstami, cilvēkiem sākoties alerģiskai reakcijai, sekas var būt ļoti nopietnas!

Ko darīt alerģijas gadījumā? 

Ja bite vai lapsene vai kaklā vai elpceļos, atceries, ka var rasties dzīvībai īpaši bīstams pietūkums. "Šādā gadījumā ir nekavējoties jāsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība! Cietušajam var dot padzerties maziem malciņiem vēsu ūdeni, kas var mazināt pietūkumu, kā arī jālieto pretalerģijas līdzekļi," stāsta Ivanda Krastiņa.

Neatkarīgi no tā, vai iekodis ods, ērce, sadzēlusi lapsene vai bite, kamēr vērojama alerģiska reakcija ar niezi un tūsku ap koduma vietu, ieteicams atturēties no sauļošanās vai karsēšanās vannā – tas alerģisko reakciju var pastiprināt.

Foto: shutterstock.com

Ja pēc kukaiņa koduma novērojat šādas reakcijas, nekavējoties zvaniet ātrajai palīdzībai 112:

  • Nieze, uztūkums ne tikai koduma vietā un ap to, bet arī citviet ķermenī;
  • Piepampst mute - mēle, lūpas, rīkle;
  • Apgrūtināta elpošana;
  • Paātrināta sirdsdarbība;
  • Reibonis;
  • Apjukums;
  • Sāpes krūškurvī;
  • Slikta dūša, vemšana;
  • Krampji;
  • Samaņas zudums.

!!! Ja agrāk nav bijušas alerģiskas reakcijas uz kukaiņu kodumiem, tas vēl nenozīmē, ka tās nekad nevar parādīties.

Raksts tapis sadarbībā ar Apotheka.  

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu