Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Šogad notiks jau vienpadsmitais Tēva dienas gājiens un festivāls

Foto: Publicitātes foto

Tēva dienu Latvijā atzīmē septembra otrajā svētdienā, un šogad tā ir 8. septembrī. Šajā dienā Rīgā notiks arī Tēva dienas gājiens un festivāls, ko jau vienpadsmito reizi rīko vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”. “Šī gada Tēva dienas festivāla tēma – tēta spēks. Tā caurvīs gan festivāla skatuves programmu, gan darbnīcas un stafetes, kurās piedalīties ģimenei dienas garumā, kā arī aktivitātes, ko rīkosim, gaidot Tēva dienu,” stāsta Inga Akmentiņa-Smildziņa, vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja un Tēva dienas festivāla rīkotāja.

“Ik gadu Tēva dienas festivālu apmeklē vairāk nekā 12 000 ģimenes cilvēku no visas Latvijas – daudzām jo daudzām ģimenēm Latvijā Tēva dienas festivāla apmeklēšana ir kļuvusi par tradīciju un veidu, kā skaisti atzīmēt šo svētku dienu,” stāsta tā rīkotāja Inga Akmentiņa-Smildziņa. Lai arī festivāla formāts ir nemainīgs – sākas ar gājienu pa Brīvības ielu un turpinās Vērmanes dārzā kā svētki visai ģimenei –, katru gadu programma ir bagātināta ar jaunām aktivitātēm un pārsteigumiem.

Gājiens orķestra pavadībā

Ieejot otrajā gadu desmitā, Tēva dienas festivāls saglabā savu tradicionālo formātu – plkst. 12.00 ir pulcēšanās pie Brīvības pieminekļa, lai dotos gājienā par godu tētiem ar saukli: “Lepns, ka esmu tētis!” Gājiens notiek pa Brīvības ielu un noslēdzas Vērmanes dārzā, kur turpinās ar bagātīgu skatuves programmu un daudzveidīgām aktivitātēm parka teritorijā. “Redzam, ka gājienā mēdz sapulcēties draugi – jaunie tēti, lai svinīgi tajā dotos kopā, plecu pie pleca. Tāpat jaunās ģimenes uz pasākumu nereti ņem līdzi vecvecākus, tādējādi šī diena kļūst par ģimenes attiecību stiprināšanas pasākumu,” novērojumos dalās Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Gājienu pavadīs Rīgas Pašvaldības policija, LR Zemessardzes orķestris majora Anda Kareļa vadībā un etnoperkusiju grupa “Zeme Dunn”. Tēva dienas gājiena maršruts saglabājas iepriekšējais: Brīvības piemineklis → Brīvības bulvāris → Elizabetes iela → ieiešana Vērmanes dārzā pa Elizabetes un Kr. Barona ielas stūra vārtiem.

Uz skatuves uzstāsies vairāk nekā 20 tēti

“Tētu dziedāšanas un mūzikas spēku varēs piedzīvot, vērojot skatuves programmu – uzstāsies vismaz 20 tētu! Kolīdz noslēgsies gājiens, tā sāksies skatuves programma, un to atklās LR Zemessardzes orķestris. Turpinājumā uzstāsies tētiem bagātas grupas – folkroka grupa “Juuk”, kuras albums “Muļķa stabule” pērn izpelnījās “Zelta mikrofonu” introverto mūzikas kategorijā “Labākais indie vai alternative mūzikas albums”. Uzstāsies vokāli instrumentālā grupa “7 dēli”, kuri nu jau paši ir arī tēvi. Muzicēs arī etnoperkusiju grupa “Zeme Dunn”, kas Tēva dienai ritmu piešķir jau daudzus gadus un dienas garumā parkā rīko muzikālo darbnīcu,” stāsta vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja.

Uz skatuves varēs vērot arī tētu fizisko spēku – gaidāmi dažādu cīņas mākslu paraugdemonstrējumi. Piemēram, uzstāsies paukošanas klubs “Asmens” un brazīliešu nacionālās cīņas mākslas kapueiras klubs “Capoeira Latvia”. Pasākumā spēkavīrs un tētis Dainis Zāģeris tētus izaicinās pārbaudījumā – “Riepu zāģēšana ar Daini Zāģeri”. Zāģēšanas prasmes, tāpat kā iepriekšējos gados, tēti varēs ierādīt arī saviem bērniem – naglu sišanas un koku zāģēšanas darbnīcā. Tētiem savu spēku būs iespēja izjust arī, kopā ar bērniem apmeklējot rotējošo māju – apgrieztās mājas ilūziju!

Dāvanas tētiem

Tāpat kā katru gadu, arī šogad pirmie 100 tēti, kuriem ir sava vieta koka iestādīšanai, dāvanā no “Latvijas valsts mežiem” saņems ozola stādu – tēta spēka simbolu. Šogad tie būs sarkanie ozoli no Jelgavas kokaudzētavas. “Jāpiebilst, ka vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” rīkotajos festivālos šī ir kļuvusi par stabilu tradīciju – dāvināt ģimenēm koka stādu. Mātes dienas festivālā mammas dāvanā saņem egles, vecvecākiem veltītajā festivālā “Zelta ritmi” apmeklētāji saņem priedes stādus,” – tā Inga Akmentiņa-Smildziņa. “Par festivālu tradīciju ir kļuvusi arī balvu izloze “Lielajā laimes ratā” – dalība tajā ir bez maksas.” Tāpat kā katru gadu, arī šogad pasākumā darbosies tētiem domāto dāvanu darbnīca, kurā varēs izgatavot skaistas dāvanas pašu rokām.

Par Tēva dienas festivālu

Kopš Tēva diena kalendārā atzīmēta kā oficiāli svētki, rūpes par tās popularizēšanu, rīkojot dažnedažādas aktivitātes, ir uzņēmusies vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”. Rezultātā šogad Tēva dienas gājiens un festivāls gaidāms jau vienpadsmito reizi. Tradicionāli festivāls notiek kalendārā noteiktajā Tēva dienas svinēšanas laikā – septembra otrajā svētdienā, šogad – 8. septembrī. Dalība Tēva dienas festivālā un aktivitātēs ir bez maksas, plašāka informācija www.tevadiena.lv. Pasākums tiek īstenots ar Rīgas domes līdzfinansējumu.

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu