Teju 24 miljoniem Afganistānas iedzīvotāju, lielākoties bērniem, nepieciešama humānā palīdzība, 12 miljoniem ir grūtības nodrošināt sev pārtiku, bet 6 miljoni ir pakļauti piespiedu pārvietošanai, liecina nevalstisko organizāciju aplēses. Taču trīs gadus pēc ASV spēku izvešanas no Afganistānas “Taliban” stabili turas pie varas un viennozīmīgi ir labākā pozīcijā nekā valsts 40 miljoni iedzīvotāju.

Sākotnēji pēc talibu varas pārņemšanas 2021. gada 15. augustā šķita, ka Afganistānā būs spēcīga iekšējā pretošanās gan no demokrātijas, gan citu radikālā islāma atzaru piekritējiem, tomēr šobrīd būtiskas konkurences režīma autoritātei nav. Ne fakts, ka sievietēm ir liegta vidējā izglītība un daudzas darba iespējas, ne kādi mērenāki likumi, kas neatbilst kāda skarbākajai Korāna interpretācijai, nevar panākt pietiekamu pretestību, ja šīm grupām nav nopietna ārēja atbalsta ne finansiāli, ne praktiski.

Līdz šim talibu galvenais konkurents par ietekmi Afganistānā bijis džihādistu grupējums “Islāma valsts Horasānas provincē” (IS-K)