Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Ungārija draud sūtīt nelegālos imigrantus uz Briseli (7)

Ungārijas premjerministrs Vikrors Orbāns.
Ungārijas premjerministrs Vikrors Orbāns. Foto: AFP/Scanpix

Reaģējot uz lielajām sodanaudām, kas piemērotas Ungārijai par tās noraidošo politiku pret patvēruma meklētājiem, Budapešta varētu piešķirt nelegālajiem imigrantiem, kas mēģina iekļūt Eiropas Savienībā (ES), vienvirziena bezmaksas biļetes līdz Briselei, ceturtdien paziņojis premjerministra Vikrora Orbāna kancelejas vadītājs Gergejs Gujāšs.

Preses konferencē Budapeštā Gujāšs nosodīja Eiropas Savienības Tiesas (EST) jūnija spriedumu, ar kuru Ungārijai uzlikta 200 miljonus eiro liela sodanauda par pastāvīgu bloka patvēruma noteikumu neievērošanu. Ja Ungārija nesaskaņos savu politiku ar ES tiesību normām, tai papildus katru dienu tiks piemērota vēl miljons eiro liela sodanauda.

"Brisele vēlas mūs piespiest par katru cenu laist iekšā migrantus," norādīja Gujāšs.

Viņš brīdināja, ka gadījumā, ja Brisele turpinās uzspiest Ungārijai noteikumus, kas padarīs neiespējamu nelegālo imigrantu apturēšanu uz robežas, Budapešta katram no nelikumīgajiem ieceļotājiem piedāvās "bezmaksas transportu uz Briseli".

Kopš 2015.gadā Eiropā ieradās vairāk nekā miljons nelegālo imigrantu, Ungārija īsteno ļoti stingru politiku pret nelikumīgajiem ieceļotājiem.

Uz Ungārijas dienvidu robežām ar Serbiju un Horvātiju ir uzcelts žogs un dzeloņstiepļu nožogojumi, bet uz robežas ar Serbiju ir iekārtotas tranzītzonas, kurās tiek apturēti nelegālie imigranti.

Eiropas Komisija (EK) vērsās pret Ungāriju ECT, apstrīdot Budapeštas prasības nelegālajiem imigrantiem ar saviem patvēruma pieprasījumiem vērsties Ungārijas vēstniecībās Belgradā vai Kijivā, kas esot pretrunā ar ES tiesību normām.

Orbāns iepriekš bija paziņojis, ka Ungārija nemainīs savu imigrācijas politiku neatkarīgi no jebkādiem EST spriedumiem.

"Ungārija nevēlas bezgalīgi maksāt šo ikdienas sodanaudu, tāpēc mēs ļausim cilvēkiem ieceļot, ja tie vēlas, un piedāvāsim viņiem vienvirziena biļeti uz Briseli," savukārt norādīja Gujāšs. "Ja Brisele vēlas migrantus, tad tā var tos dabūt."

Ungārijas draudi atgādina ASV republikāņu politiku, kopš 2022.gada ar autobusiem transportējot nelegālos imigrantus no štatiem pie dienvidu robežas uz tādām demokrātu kontrolētajām lielpilsētām kā Ņujorka, Losandželosa un Čikāga, lai tādējādi protestētu pret prezidenta Džo Baidena administrācijas uzturēto imigrācijas politiku.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu