Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Žukauska poligonā Lietuvā atklāts pirmais pretmobilitātes parks (1)

Foto: Lietuvas Aizsardzības ministrija

Lietuvas Bruņoto spēku Ģenerāļa Silvestra Žukauska poligonā, kas atrodas Švenčoņu rajona Pabradē, ceturtdien atklāts valstī pirmais pretmobilitātes līdzekļu parks. Aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns parka atklāšanā uzsvēra šādu līdzekļu efektivitāti.

"Pretmobilitāte ir neatņemama aizsardzības sastāvdaļa (..). Lai aizsardzība būtu efektīva, šāda sistēma ir jāizveido. Tieši to mēs arī darām," sacīja ministrs.

Pēc Kasčūna teiktā, šie pasākumi palielinās valsts atturēšanas un aizsardzības potenciālu, kā arī robežu ar Krieviju un Baltkrieviju drošību.

Tiek lēsts, ka ar līdzekļiem vienā parkā pietiks, lai bloķētu aptuveni sešus līdz astoņus iespējamos ienaidnieka tuvošanās ceļus atkarībā no ceļa platuma un seguma.

Pēc Kasčūna sacītā, militāra iebrukuma gadījumā ienaidnieka karaspēkam inženiertehnisko šķēršļu likvidēšanai būs nepieciešams daudz vairāk laika un līdzekļu, kas dos vairāk laika sagatavoties aizsardzībai.

Kopumā tiks izveidoti 27 parki, kuros tiks glabāti tādi pretmobilitātes līdzekļi kā "pūķa zobi", "eži" un ceļu aizsprosti.

Saskaņā ar Aizsardzības ministrijas datiem 2024. gadā pretizlūkošanas inženiertehnisko līdzekļu iegādei ir paredzēti astoņi miljoni eiro armijai un 2,4 miljoni eiro citām struktūrām.

Valsts aizsardzības sistēmas vērtējumā pretmobilitātes aprīkojuma iegādei desmit gadu laikā būs nepieciešami 600 miljoni eiro.

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu