Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Dānim, kurš pārcēlās uz Krieviju baudīt “tradicionālās vērtības”, tomēr izdodas lauzt līgumu ar Aizsardzības ministriju (14)

Vīrietis skrien garām banerim ar reklāmas plakātu, uz kura redzami Krievijas karavīri un sauklis “Maksājumi no 5 200 000 (aptuveni 52 000 eiro) par pirmo dienesta gadu” Maskavā, Krievijā, 2024. gada 20. augustā.
Vīrietis skrien garām banerim ar reklāmas plakātu, uz kura redzami Krievijas karavīri un sauklis “Maksājumi no 5 200 000 (aptuveni 52 000 eiro) par pirmo dienesta gadu” Maskavā, Krievijā, 2024. gada 20. augustā. Foto: EPA/Scanpix

Dānijas pilsonim Niklasam Hofgārdam, kurš ieradās Krievijā, jo nespēja samierināties ar Eiropas vērtībām un nonāca karā Ukrainā, ar tiesas starpniecību izdevies panākt, ka viņa līgums ar Aizsardzības ministriju tiek anulēts, raksta “Mediazona”.

33 gadus vecais Hofgārds, kā stāstīja viņa advokāts (dāņa vārds tobrīd netika atklāts), 2023. gada vasarā ieradās Krievijā, jo “nepiekrita Eiropas vērtībām” un bija neapmierināts ar “pasliktinošos politisko klimatu”.

Viņš saņēma uzturēšanās atļauju līdz oktobrim, un termiņa beigās vīrietis vērsās Aizsardzības ministrijā, cerot, ka līguma noslēgšana ļaus viņam iegūt pilsonību. Kā paskaidroja viņa advokāts, dānis domāja, ka varētu doties sargāt Krievijas robežu Sibīrijā vai strādāt par angļu valodas tulku, taču viņu nosūtīja uz fronti. Viņš neprata krievu valodu un nesaprata, kas rakstīts dokumentā, ko viņš paraksta, turklāt vīrietis nevēlējās karot Ukrainā.

“Es nekad neesmu iestājies Krievijas armijā tāpēc, ka būtu vēlējies karot vai pelnīt naudu. Es centos atrast veidu, kā legāli uzturēties Krievijā, kamēr tiek kārtota mana uzturēšanās atļauja,”

dāņa teikto citēja viņa advokāts.

Advokāts sacīja, ka viņa klients tika nosūtīts netālu no Luhanskas uz vienību, kas nodarbojas ar bezpilota lidaparātiem. Viņš sūdzējās, ka viņu piespieduši dzert degvīnu, atņēmuši telefonu un turējuši aizdomās par spiegošanu ASV un Dānijas labā. Turklāt dānis sacīja, ka viņu arī iebiedējuši vienības nepāliešu karavīri un ka viņu piekāvis kāds karavīrs.

Hofgārds vēlējās demobilizēties 2024. gadā pēc viena nostrādāta gada, taču viņam tika paskaidrots, ka saskaņā ar jauno likumu līgums ir beztermiņa un viņš nevar to pārtraukt. Hofgārds 2024. gada pavasarī vērsās tiesā. Pirmajā instancē Maskavas garnizona militārā tiesa atteicās izbeigt līgumu, bet pēc tam 2. Rietumu apgabala militārā tiesa atzina līgumu par nelikumīgu, raksta “Mediazona”.

Dāņa vārds pagaidām nav nosaukts, bet lietas kartīte ir atrodama tiesas tīmekļa vietnē. Tajā viņš ir ierakstīts kā Niklas Hoffgaard. “Mediazona” viņu atrada ar vārdu Niklas Hoffgaard – Dānijā viņš ir pazīstams kā reperis Stanley Most, kurš 2018. gadā izbeidza savu muzikālo karjeru.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu